Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Samouki izradjivač sajtova - traženje angažovanja, na duže ili kraće

[es] :: IT berza poslova :: Arhiva IT berze poslova :: Samouki izradjivač sajtova - traženje angažovanja, na duže ili kraće
(Zaključana tema (lock))

[ Pregleda: 469 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Drupalko Pingvinche

Član broj: 341665
Poruke: 1



Profil

icon Samouki izradjivač sajtova - traženje angažovanja, na duže ili kraće09.01.2020. u 03:47 - pre 52 meseci
Samouki izrađivač sajtova (web developer / designer) sa višegodišnjim iskustvom (nadasve u Drupalu), traži angažovanja na duže ili kraće (po projektu), sa nepunim radnim vremenom.
Na raspolaganju imam 3-4 radna dana nedeljno: sreda, četvrtak, petak (i subota).
Idealno (i najperspektivnije) za uklapanje bi mi bio (duži) rad / angažovanje na daljinu, i te bi opcije imale prioritet, ali u opticaju je i kancelarijski tip rada u Beogradu.
(Ne mogu trenutno da garantujem, ali za ozbiljnije i inspirativnije ponude rada na duže i na daljinu (gde nadasve obostrano budemo zadovoljni međusobnom saradnjom) - možda se u nekoj kasnijoj perspektivi ipak pojavi opcija dostupnosti i za puno radno vreme, ali za sada to nisam u mogućnosti da ponudim zbog preuzetih obaveza u drugoj branši.)

Iskustvo / znanje
Moje višegodišnje iskustvo u izradi sajtova, postepeno razvijano kao dodatna delatnost (tj. kroz nepuno radno vreme), se najbolje može opisati kroz povezivanje sa Drupal CMS sajtovima, te njihovim samostalnim izradama (za narudžbe koje sam do sada imao), ali bez znanja PHP-a i/ili JavaScript-a (tj. bez znanja izrade „custom“ modula i sl.).
Tako da je tu na delu:
- izrada D7 i sa D8 sajtova (Drupal 8 u varijanti i sa i bez Composer-a);
- abdejti modula i „core“ fajlova (+ "Composer improvizacije" na „shared“ hostinzima bez SSH pristupa);
- Drupal temiranja (za kompleksnija rešenja, veće fleksibilnosti u vizuelnom prilagođavanju i raznim specifičnim klijentovim zahtevima najčešće kombinovah AT temu + „custom.css“ nadopune/korekcije iste);
- izrada multijezičkih Drupal sajtova;
- izrada Drupal 8 veb radnji („Drupal Commerce 2“): bilo sa „standardnijim“ katalogom/pretragom proizvoda (Search API + Facets) ili pak različita Views rešenja (specifičan zahtev klijenta); sa jednom ili više valuta za plaćanje; sa različito iskombinovanim varijacijama za različite tipove proizvoda; ...
- migracija multijezičkog Drupal 7 sajta u Drupal 8 verziju: procena stanja za migraciju (dostupni D8 relevantni moduli (identični ili optimalne zamene), problemi „na vidiku“ sa migracijom konkretnog sajta, …), optimizovanje D7 verzije za migraciju (isključivanje opcija i modula koji su problematični za migraciju, bez D8 verzija ili koje je lakše ručno ispodešavati nakon migracije, …), sama migracija (drush verzija migracije (preko Drupal interfejsa problem za iole ozbiljnije/veće projekte)), dorade nakon migracije (Views, blokovi, dorada neoptimalno migriranih podešavanja, iznalaženje i podešavanje modula i opcija koje su optimalna ili i bolja zamena za stare D7 module i funkcionalnosti, …).
- višegodišnje samostalno angažovanje (idejna rešenja, nadogradnje i održavanje, administracija, ...) na obimnijem Drupal 7 projektu (upravo finiširam njegovu kompletiranu migraciju u Drupal 8) „online“ biblioteke: osmišljavanje i kreiranje najoptimalnije strukture (meniji, kategorisanja, različiti tipovi pretraga, …) za što lakši pristup korisnika ogromnom fondu literature na sajtu (oko 550 naslova) sa raznolikom i mnogobrojanom njenim tipovima / kategorijama; SEO optimizacije sajta i unetih tekstova; unos materijala i sastavljanje tekstova na sajtu (preko 1700 „stranica“ ...); administracija sajta, njegovog sadržaja i velikog broja korisnika (komunikacija sa korisnicima, tutorijali za rešavanje problema, borba sa „spamerima“, …); rešavanje problema na sajtu i hostingu; dalji razvoj, održavanje i abdejt sajta, ...
- rad na cPanelu (za sada iskustvo samo sa „shared“ hostingom): kačenje i migracije sajta, bekapi, logovi, poddomeni, sertifikati, mejlovi, „forwardovanja“, phpMyAdmin, ... - uopšteno razna cPanel podešavanja (no uz malo privikavanja ne bi trebalo biti problema ni sa radom na nekim drugim tipovima veb kontrolnih panela);
- razna dodatna bezbednosna ojačavanja Drupal sajtova (instalacija i podešavanje raznih bezbednosnih modula, praćenje logova i pravljenje „pravila“ za blokiranje napada, borba sa „spamerima“, regularan abdejt, mere na serveru (dozvole...), …);
- HTML5 i CSS3;
- osnovni rad u Bootstrap-u (upoznao princip rada i napravio neka test rešenja (kako sa spoljašnjim Bootstrap povezivanjima, tako i sa lokalnim instalacijama i prilagođavanjima radi fleksibilnijih rešenja); iako nisam imao prilike za veće udubljivanje i konkretnije projekte ne vidim problem za moj rad sa njim (uz malo osnovnog uhodavanja);
- temiranje po datom predlošku (slikovni predložak, postojeći projekat, …) postojećeg sajta i/ili izrada novog po želji temiranog sajta (HTML5+CSS3, mogao bi i Bootstrap ovde kao kombinacija, Drupal, ...);
- standardno korišćenje prilagodljivog dizajn za različite uređaje i veličine ekrana.

Fleksibilnost za zahteve konkretnog projekta/angažovanja
Moj dosadašnji fokus razvoja i rada nadasve u Drupalu (pored HTML5 + CSS3) je bio što zbog aktuelnih projekata koji su konkretno iziskivali njegovo korišćenje, što zbog mojih ličnih odabira Drupala kao najadekvatnijeg CMS rešenja za konkretne projekte/narudžbe koje sam imao (bezbednost (ovo mi je posebno bilo važno kod projekata gde su i plaćanja uključena, pa se zbog toga zadržah na njegovim „e-commerce“ rešenjima), odlična multijezička podrška, mogućnost totalnog vizuelnog prilagođavanjima zahtevima klijenta, besplatni moduli i opcije dostupne i za kompleksne projekte, ...).
Međutim, ako to projekti zahtevaju spreman sam (čak bi mi upravo bila inspiracija upoznavanje novog!) i za (relativno lako) prebacivanje na druge CMS-ove (WordPress, Joomla, ....) i tehnike izrade sajtova (prilagođavanje Bootstrapa, ...), uz neophodno neko manje početno uhodavanje u radu.

Lična interesovanja za dalji razvoj
Ličan plan mi je da u narednom periodu savlađujem i JavaScript i/ili PHP, ali dosadašnji projekti i manjak slobodnog vremena mi nisu još dali prilike za tim (do sada sam godinama uz drugi primarni posao (=ranije 4 ili 5 radnih dana tamo angažovan) imao samo oko 1-2 dana nedeljno na raspolaganju za sajtove i projekte tog tipa), tako da to znanje trenutno nije u mom portfoliu, ali bih voleo da ga u skorije vreme uključim. (Taman kako bih mogao da "zaokružim" i standardne tehnike aktulene pri radu sa Drupalom, za još nezavisnija i specifičnija rešenja (kroz „custom“ module) koje klijenti mogu da zatraže.)

Dodatne veštine / interesovanja / predznanja od mogućeg interesa
Za slučaj da nekome za neki specifičan projekat nešto od ovoga takođe može da znači - evo i nekih dodatnih veština / znanja koje posedujem:
- Nakon višegodišnjeg „igranja“ u "virtualkama" i teorijskog praćenja „sveta pingvina“, od skoro (letos) se i prebacih na Linuks (Debian 10). Linuks mi je interesovanje koje kroz praksu u hodu nameravam dodatno da unapređujem, te se kroz to i dodatno upoznajem sa radom oko servera, i sl.
- Kad već pomenuh rad sa Drupal/CMS sajtovima "od A do Š", mislim da je izlišno pominjati i iskustvo rada "na lokalu" sa WAMP-om i od skoro LAMP-om i raznim njihovim podešavanjima.
- Dugogodišnje održavanje svog i tuđih (prvenstveno tada Windows, tek od skoro aktuelan i Linuks) sistema (na daljinu uglavnom preko TeamViewer-a).
- Tu je i pravljenje nekih grafičkih rešenja (uglavnom vektorskog tipa (Corel, Inkscape, ...), no volim da se "igram sa programima" tako da bih se snašao i sa raster grafikom (Photoshop / GIMP, …) sa kojom takođe radih ali nešto manjeg intenziteta). Godinama sam uz pomenuti projekat internet biblioteke bio u situaciji da se od mene traže i razne izrade plakata, pohvalnica, logoa, flajera, vizitki, banera, … - No, to (i idejna rešenja i sam tehnički deo izrade) bih ipak ostavio profesionalcima, tj. grafičkim dizajnerima! Čisto ono - ako nešto u momentu treba manje doraditi ili sl. - umem i tu da "uskočim".
- Što se tiče engleskog – moram odmah da naglasim da ne bude zabune - nažalost, to mi je slaba tačka. Čitanje nije nikakav problem (svi tutorijali, usvaršavanja, rešavanja problema išli preko neta i engleskog!), slušanje engleskog već za nijansu slabije, a onda pisanje i priča još gore.
- To je ono što se tiče povezanog sa IT svetom - a ne bih se sad tu "farbao" onim "interdisciplinarnim" znanjima nevezanim za IT (rad u prosveti, prenošenje znanja drugima, rad u neprofitnim organizacijama, vođenje / izvođenje projekata, ...), i sličnim "CV šarmiranjima".

Ponuda za grafičke dizajnere
Opcija za uklapanje je i ako neko od grafičkih dizajnera ima problem da kompletira svoj projekat za klijenta, pa mu treba neko od programera ko bi mu osmišljeni vizuelni deo i realizovao kroz kodiranje po tom njegovom predlošku.
Mogu da mu ponudim opcije: HTML5 + CSS3, Bootstrap, temiranje CMS-a … (bez rada u JavaScript-u, ali zato možemo eventualno uključivati neke gotove JS resurse sa neta i sl.).

Zaključne napomene
Toliko od mene.
Namerno detaljno opisah sadašnje svoje predznanje i moguće perspektive u usavršavanju i prilagođavanju, da nam obostrano uštedim vreme, ali u svakom slučaju spreman sam i za razne izazove i nova saznanja koje bi specifični projekti mogli da iziskuju, ali uz naravno i neophodno određeno vreme i Vaše razumevanje za uhodavanje u tim više ili manje novim vodama za mene.
Osnovna poenta je: volim inspirativne projekte (a ne samo hodanje u poznatim vodama), pa nek izuskuju i neki "kvantni skok" u znanju kako bi se intrigantni problem/projekat savladao/rešio, jer to je upravo i ono što me je iz potpuno drugih branši dovelo samoukog u ove vode.
Zbog dosadašnjeg obratnog odnosa procenata radnih dana u korist druge profesije, do sada nisam imao vremena za daleko ozbiljnije angažovanje u ovoj branši, ali to od sada kreće da se menja.

Zainteresovani za saradnju mogu me kontaktirati u privatnoj poruci na forumu ili preko mejl adrese: izrada.sajtova [@] yandex com .
 
0

[es] :: IT berza poslova :: Arhiva IT berze poslova :: Samouki izradjivač sajtova - traženje angažovanja, na duže ili kraće
(Zaključana tema (lock))

[ Pregleda: 469 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.