[ stameni @ 05.10.2019. 20:06 ] @
Potrebna mi je preporuka za program za testiranje hard diskova. Jedan dvoterabajtni WDC počinje da se "ponaša" :(

Program treba da radi ili bootovanjem sa CD-a ili instalacijom pod Windowsom XP.

Hvala :)
[ Branimir Maksimovic @ 05.10.2019. 20:08 ] @
softver za testiranje hard diskova je s.m.a.r.t., koji je ugradjen u hard disk, samo ti treba klijent.
[ SlobaBgd @ 05.10.2019. 21:22 ] @
Skini ISO kompilacije UBCD, nareži na CD ili snimi na USB (na njihovom sajtu imaš uputstva), bootuj komp sa CD-a i u sekciji HDD pa Diagnosis nađi i pokreni HDAT2.
[ Miroslav Cvejić @ 06.10.2019. 06:29 ] @
Nađi softver koji je proizvođač diska objavio, u ovom slučaju Westerm Digital i to nareži na CD.

Ovako nešto:
Data Lifeguard Diagnostic for Windows

[ bachi @ 06.10.2019. 07:20 ] @
HDTune i pusti error scan i ako krene da se crveni...
[ SASA M. @ 06.10.2019. 17:43 ] @
Mozda i najbolji.... Hard Disk Sentinel. Vredi ga spomenuti
[ Binary Mind @ 06.10.2019. 19:32 ] @
Najbolje je diskove prvo testirati alatima koje je napravio sam proizvođač istih (Tako sam umišljenim "IT stručnjacima" zagorčavao život dok sam radio kao serviser, ako oni dolazili kod mene da reklamiraju ispravne hard diskove. Samo pustim Seatools ili WD Lifeguard, testovi prođu, ja napišem u izveštaju da je disk ispravan, da nema osnova za reklamaciju, a ovi čupaju kosu, žale se kod mojih šefova da nemam pojma itd...). Tek posle, ako postoji neka sumnja na osnovu procene iskusnog stručnog lica, alati poput HDTune-a, HDD Sentinel-a i još nekih koji nisu nabrojani.
[ gilopile @ 06.10.2019. 20:05 ] @
Mislim da moze svaki alat koji je namenjen proveri HDD-a da posluzi, bar sto se gresaka sa sektorima tice.

HDD tune pro i cepaj ( ne qick ) test i on ce da prisupa svakom sektoru i videces da li je ok ili nije.

Za detaljniju proveru bi trebao da opicis jedan Low level format i onda HDD tune test. Ako sve to prodje, znak je da nema smetnji u pristupu/citanju svakog sektora diska i upisivanju na isti. Detaljnije ne moze od toga. Sve to traje koliko traje, brze isto tako ne moze.

Bukvalno na ovaj nacin kad proveris to ti je isto kao i da si prazan disk napunio fajlovima do zadnjeg sektora i sa istog to iscitao/prebacio na drugi disk. I ta metoda je skroz ok, ali zasto bi se patio kada je ovako jednostavnije. :)
[ stameni @ 07.10.2019. 13:16 ] @
Isprobao sam sve programe što ste preporučili, i rezultat je nedvosmislen ;) Dakle, da li se hard diskovi leče, ili zamenjuju?

Malo sam u dilemi kada je reč o Hard Disk Sentinelu. Za disk koji sam utvrdio da nije ispravan ovaj program nalazi da je Performance 100%, a Health 51%. Za Seagate od 640GB (na istom su računaru, ali ovaj prvi je mnogo mlađi od drugog), za koji pretpostavljam da je ispravan, tvrdi da je performance isto 100%, ali Health samo 12%, i preporučuje hitan backup. Koliko je relevantna ta brojka 12%. Je li i taj disk "pri kraju"?
[ gilopile @ 07.10.2019. 13:25 ] @
A sto lepo ne pokrenes HD tune i u TAB-u HEALTH proveris SMART parametre. Mozes i postaviti ovde skrinsot da vidimo. Ocigledno da ima neke greske, a sad koje su u pitanju videcemo i koliko je opasno.
Ustvari, sta god je opasno je i podaci vise nisu sigurni u svakom slucaju. Odradi ti backup i onda se igras sa diskom, provlacis kroz HDDregenerator i sl. i koristis ga samo za nebitne podatke.
[ Branimir Maksimovic @ 07.10.2019. 14:04 ] @
"Koliko je relevantna ta brojka 12%."

Ako je smart dao podatak, vrlo relevantna...
[ gilopile @ 07.10.2019. 14:20 ] @
Tako je gopon Makso, relevantno da relevantnije ne moze :)
To su podaci direktno iz njegovog IC-a, software je tu samo kako bi iscitao te podatke da bi mogao da ih vidis i nista vise, a na osnovu toga gata koliko mu je vremena ostalo, sto uopste ne mora da znaci, ALI, kada se radi o sigurnosti podataka sve to treba ozbiljno shvatiti i polako/brzo krenuti sa bekapom - sto sam software i savetuje, a nije bas bez veze.
To je sva mudrost :)

Evo cisto da vidis kako to moze i ne mora da znaci.
Sigurno svi imamo slicna iskustva.
Recimo, HDD koji ima oko 200 bad sectors
100 pending sectors
interface crc 1000...
Radi vec 3. godinu, a te greske je izbacio sa nepuna 3 meseca i tako stoje. Disk radi punom brzinom i bez ikakvih problema.

Drui slucaj, krenuo da gomila BS, oko 100-injak, i sledeci put kada hoces da upalis komp, cujes samo da cakce, ne moze da iscita 0 sektor i cao dovidjenja. Od podataka nema nista, sem skupo prepakivanje i iscitavanje uz pomoc skupog HW, al opet ti niko ne moze garantovati da ce se uspesno povaditi podaci, sto je najcrnje.
[ ademare @ 07.10.2019. 17:00 ] @
Ti procenti su procena programa .

Sa mojim iskustvom , mogu da kazem ovako na nevidjeno , jer ipak je HD Sentinel poznat program, i on te procene vrsi na osnovu podataka S.M.A.R.T. koji su zapisani na samom disku .

Najociglednije je da su Oba diska Neispravna !

Sad da li je jedan mladji od drugog , to je potpuno nevazno . Takodje je nevazno da li jedan u radu izgleda solidnije od drugog . Najverovatnije su oba neispravna i oba za menjanje .

Ne postoji nijedan program koji moze da popravi Hard disk. HD je kao i svaki uredjaj , potrosnog tipa , radi dok radi , kada se pokvari kupuje se drugi . Nista nije vecito .

Naravno moze se cekati da disk ili diskovi totalno umru . Ne mora odmah da se kupuje .
[ flighter_022 @ 08.10.2019. 11:17 ] @
Meni se desilo pre X godina da mi stigne now QUantum od 160 GB, ubacim ga u server, krenem prebacivati manje bitne fajlove sa SCSI (RAID 1) sistema da ga rasteretim, i krenu sistemske greske. Disk je crko posle nepunih 4-5 sati rada, ali intenzivnog. Drugi primer: SSD 240 GB u laptopu, nakon 6 meseci SMART pokaze da mu je zdravlje palo sa 100 na 97%, ja reko ovo menjam za mesec-dva. Medjutim i danas, posle ne manje od 3 godine, on je i dalje na 97%, znaci ti procenti uopste ne moraju da padaju linearno. Moze i sutra da crkne, a moze da radi jos vise godina.
[ gilopile @ 08.10.2019. 11:27 ] @
Citat:
znaci ti procenti uopste ne moraju da padaju linearno. Moze i sutra da crkne, a moze da radi jos vise godina.


Upravo to.