[ MajorFatal @ 06.10.2019. 02:48 ] @
Gledam one nesretnike što trpaju reke u cevi da glume da proizvode el. energiju da maznu pare od države tj. svih nas, i padne mi na pamet ovakvo nešto:1. Reka teče 2. Točak zahvata vodu iz reke i baca na Arhimedovu spiralu 3. Koju vrti taj isti točak i penje na visinu gde voda dobija potencijalnu energiju 4. Slobodno pada na 5. Turbinu koja okreće 6. Dinamo koji pravi el. energiju koja se dalje pomoću 7. Distribuira do potrošača...

Koliki točak da stavim, na koliko brzu reku, na koju visinu da penjem vodu, koju turbinu i dinamo da bi dobio šta znam 1MW električne energije? :)

Cilj je da i ravničarska reka može da se koristi za solidnu proizvodnju el. energije, kao i da se umesto ostavljanja desetog dela reke za riblju stazu, koristi samo deseti deo reke za proizvodnju energije...
[ MajorFatal @ 06.10.2019. 02:56 ] @
U smislu "točak koji zahvata vodu i prosleđuje dalje" koriste ih za navodnjavanje, Arhimedova spirala znamo šta je..

[ mjanjic @ 06.10.2019. 14:27 ] @
Za početak, uzmi da je konverzija na strani "turbine" idealna, tj. da nema gubitaka. Ako hoćeš MW snage, znači da svake sekunde moraš određenu količinu vode da pustiš sa određene visine (govorim o idealnom slučaju, ali turbina i generator imaju svoju inerciju pa je za pokretanje potrebno "malo" više vode).

To kako si ti mislio da uradiš nigde se ne radi. Ili se postavi brana u nekoj klisuri (zbog količine potrebne vode) ili se sa brda ili planine dovede voda cevima tako da na kraju ima ogromnu kinetičku energiju. Međutim, predug cevovod nema efekta, jer kod cevi krivine i sami zidovi usporavaju vodu.

Dakle, znaš da 1L vode ima približno masu 1kg, pa možeš da izračunaš visinu sa koje bi morao na "turbinu" da puštaš npr. 100L vode. Ako dobiješ preveliku vrednost za visinu, onda moraš da smanjiš visinu i/ili povećaš količinu vode. Ako uzmeš da je gravitaciono ubrzanje 10m/s^2, onda ti je za 1kW dovoljno 10L vode u sekundi sa visine od 10m. Ako ti treba 1MW, onda taj sistem koji si zamislio teško da će profunkcionisati (ili ti treba 10 kubnih metara vode u sekundi sa 10m visine ili manje vode na proporcionalno većoj visini).

A kad se još uzmu realne vrednosti (gravitaciono ubrzanje 9.81, inercija sistema, gubici), 1MW je preobziljno da bi mogao da realizuješ kao da gradiš vodenicu ili nešto slično.

Uostalom, to sa podizanjem vode na visinu ima smisla samo ako imaš rezervoar ili tu vodu koristiš za zalivanje, zašto ne bi stavio generator direktno na točak u samoj reci? Naravno, problem je broj obrtaja, pa bi morao da se koristi prenos, a onda je pitanje da li bi mogao da dobiješ i 100W.
To kako rade mlinovi u vodenicama je druga priča, kamen koji se okreće ima ogromnu masu (time i inerciju) i sama energija koja se dobija od vode je relativno mala - samo uporedi za koliko vremena se samelje 50kg žita u vodenici, a za koliko na električnom mlinu sa mnogo manjim kamenovima.
[ MajorFatal @ 08.10.2019. 01:07 ] @
Hvala za analizu i računicu..
Citat:
mjanjic
Uostalom, to sa podizanjem vode na visinu ima smisla samo ako imaš rezervoar ili tu vodu koristiš za zalivanje,
Pa već i sa takvim rezervoarom i/ili za potrebe zalivanja bi nadmašili one indijce, oni se hvale da dobacuje "čak" kilometar ipo, a sa neke visine voda iz rezervoara bi mogla da se sprovede skoro na bilo koju udaljenost putem prirodnog pada (u idealnim uslovima..)

Citat:

zašto ne bi stavio generator direktno na točak u samoj reci? Naravno, problem je broj obrtaja, pa bi morao da se koristi prenos, a onda je pitanje da li bi mogao da dobiješ i 100W.
To je bilo moje sledeće pitanje, recimo točak veličine kao oni panoramski, reka veličine Dunava i sistem prenosa morali bi da mogu da vrte neku turbinu/dinamo?

Citat:

To kako rade mlinovi u vodenicama je druga priča, kamen koji se okreće ima ogromnu masu (time i inerciju) i sama energija koja se dobija od vode je relativno mala -


To ne bi bio problem ako na točku nisu lopatice, niti spirala kao kod Indijaca, već posude sa vodom iz reke, na primer točak sa 8 buradi od po 100 litara bio bi težak 800 Kg, imao bi veliku masu, time i inerciju i sama količina energije koju bi dobijao od protoka vode u reci bi bila relativno mala...mislim da imaju već slični modeli na you tube da se vide..
[ Predrag Supurovic @ 08.10.2019. 10:03 ] @
Ako ti energija treba istog trenutka onda ti ovo nisu dobri mtodi. Ako imaš način da je skladištiš za kasniju upotrebu ovo je sasvim ok.

Ovu drugu pumpu sa spiralnim crevom sam pravio i mogu da ti potvrdim da radi ali kao što kaže mjanjić, to je ok ako ti treba za navodnjavanje ili ako imaš kakvu cisternu da je puniš pa kasnije koristiš vodu odatle. Može lepo da posluži i za zabavu.
[ MajorFatal @ 08.10.2019. 22:45 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Ako ti energija treba istog trenutka onda ti ovo nisu dobri mtodi. Ako imaš način da je skladištiš za kasniju upotrebu ovo je sasvim ok.
Skladištio vodu ili energiju svejedno? Vodu u bazenu/vodotornju, energiju u akumulatorima?

Citat:

Ovu drugu pumpu sa spiralnim crevom sam pravio i mogu da ti potvrdim da radi ali kao što kaže mjanjić, to je ok ako ti treba za navodnjavanje ili ako imaš kakvu cisternu da je puniš pa kasnije koristiš vodu odatle. Može lepo da posluži i za zabavu.
Zvuči sjajno, je l imaš neke fotografije? Pretpostavljam da nije neka naročita mudrost, ali kako se rešava taj spoj između dela koji se vrti i dela koji je statičan?
[ Predrag Supurovic @ 08.10.2019. 22:53 ] @
Pa nije svejedno, ako ti treba voda skladištiš vodu, ako ti treba energij skladištiš energiju :)

Ma ja sam pravio mini varijantu radi testiranj principa rada. korsitio sam sari tošpak od bicikle i obično crevo za vodu namotano u spiralu. i radilo je.
https://pedja.supurovic.net/sp...pa-radi-na-besplatnu-energiju/

Najveci problem jeste obrtna spojnica koja ce da omoguci da se tocak okrece na soovini a da je spojenna fiksno crveo kroz koje sepumpa voda. ja to nisam radio u testu, vec sam korsitio dovoljnokratko crevo koje se okretalo zajedno sa celim točkom iizbacivalo vodu u vazduh. biloejdovoljnod a vidim da to može da radi i da čak i takojednotavnakonstrukcija sa topkom do bicikle može pristojno visoko da ispumpa vodu.

Naravno, količina ispumpane vode nije velika pa je potrebno da se ona skladišti za kasniju upotrebu. Mada ovo sa točkom od bicikle za zalivanje bašte je više nego dovoljno i bez ikakvog skladištenja.

[ pctel @ 09.10.2019. 05:39 ] @
Ja nesto ne volim centrifugalne pumpe. Klipna pumpa je mnogo bolja. Kod klipne pretvoris krjzno kretanje u pravolinijsko, pretpostavljam da znas kako se to radi? Nafavno, pre svega treba da znas da je kineticka energija u tvom primeru reda velicine promila one koju dobijes ako reku stavis u cev i sjuris par stotina metara niz planinu. Ne rade oni to zato sto im je reka u cevi estetski lepa, nego zato sto tako dobiju 1000x vise energije. Solarni paneli ce ti dati toliko energije uz mnogo manje odrzavanja.
[ MajorFatal @ 10.10.2019. 00:48 ] @
Citat:
Predrag Supurovic:
Pa nije svejedno, ako ti treba voda skladištiš vodu, ako ti treba energij skladištiš energiju :)

Pa i ako mi treba energija mogu da skladištim vodu na nekoj visini..pa da je iskoristim za pravljenje energije kad zatreba.
Citat:

Najveci problem jeste obrtna spojnica koja ce da omoguci da se tocak okrece na soovini a da je spojenna fiksno crveo kroz koje sepumpa voda. ja to nisam radio u testu, vec sam korsitio dovoljnokratko crevo koje se okretalo zajedno sa celim točkom iizbacivalo vodu u vazduh. biloejdovoljnod a vidim da to može da radi i da čak i takojednotavnakonstrukcija sa topkom do bicikle može pristojno visoko da ispumpa vodu.


U mojoj viziji baš kao što se pravi spirala po točku nastaviš da praviš Arhimedovu spiralu po nekoj šipki, spoj šipke i točka bi bio uz pomoć starog dobro proverenog sistema ekhm.. diferencijala.
[ MajorFatal @ 10.10.2019. 01:01 ] @
Citat:
pctel:
Ja nesto ne volim centrifugalne pumpe.

Ti si prva osoba ikad da znam da ne voli bilo kakve pumpe pa makar bile i centrifugalne.
Citat:

Klipna pumpa je mnogo bolja.
Kako znaš? Je l je voliš?
Citat:

Kod klipne pretvoris krjzno kretanje u pravolinijsko, pretpostavljam da znas kako se to radi?
Pretpostavljam kao što se u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem pravolinijsko pretvara u kružno, samo obrnuto?
Citat:

Nafavno, pre svega treba da znas da je kineticka energija u tvom primeru reda velicine promila one koju dobijes ako reku stavis u cev i sjuris par stotina metara niz planinu.

Nemam primer nego predlog i pitanje, a to što si ti napisao verovatno zavisi od veličine planine, reke i cevi.
Citat:

Ne rade oni to zato sto im je reka u cevi estetski lepa, nego zato sto tako dobiju 1000x vise energije.

1000x više od čega, malo si mi nedorečen?
Citat:

Solarni paneli ce ti dati toliko energije uz mnogo manje odrzavanja.
Koliko toliko mslm kao u mom primeru ili kao u tvom? S obzirom da ih prave sa rokom trajanja od 20 godina i da su u krv skupi?
[ djoka_l @ 10.10.2019. 07:12 ] @
Da li razumeš zašto je tvoja "ideja" glupa?

Ako voda okreće točak, kakve veze ima da li vodu pumpaš na neku visinu ili vežeš generator odmah na točak. Kada bi imao neki dobitak u energiji, to bi ti bio perpetuum mobile. Trošiš neku energiju tekuće vode da bi dobio više energije.
Inače, postoje reverzibilne hidroelektrane. Kada potrošnja u mreži padne, višak energije iz mreže se koristi da pumpa vodu iz niže akumulacije u višu, pa kad zatreba, radi kao obična hidrocentrala.
Tipičan gubitak u ovom procedu je 10-15% - znači ako uložiš 100MWh dobiješ nazad 85-90 MWh.
[ MajorFatal @ 10.10.2019. 09:24 ] @
Citat:
djoka_l: Da li razumeš zašto je tvoja "ideja" glupa?

Razumem, zato što sam i ja glup.
Citat:

Ako voda okreće točak, kakve veze ima da li vodu pumpaš na neku visinu ili vežeš generator odmah na točak.

Pa pitao sam i za takvu varijantu zašto se ne radi?
[ MajorFatal @ 10.10.2019. 11:52 ] @
Citat:
djoka_l:
Kada bi imao neki dobitak u energiji, to bi ti bio perpetuum mobile.
Ne, nego ako bih dobio više nego što sam uložio, neki dobitak nije zabranjen.
Citat:

Trošiš neku energiju tekuće vode da bi dobio više energije.
U principu hteo si da kažeš da ti misliš da znaš koliko energije može da proizvede neki tok vode a da ja planiram da proizvedem više od toga, samo si se malo nespretno izrazio.

Citat:

Inače, postoje reverzibilne hidroelektrane.
Ma hajte molim vas? Inače samo sam čekao da ih neko pomene i zamuti ionako nepreciznu terminologiju.

Citat:

Kada potrošnja u mreži padne, višak energije iz mreže se koristi da pumpa vodu iz niže akumulacije u višu, pa kad zatreba, radi kao obična hidrocentrala.
Tipičan gubitak u ovom procedu je 10-15% - znači ako uložiš 100MWh dobiješ nazad 85-90 MWh.


To je zato što tupavi koriste struju da teraju vodu uzbrdo, kada bi koristili tok reke u tu svrhu kao što sam ja predložio, ne bi koristili proizvedenu energiju pa bi im taj deo postupka bio besplatan.
[ MajorFatal @ 15.10.2019. 20:46 ] @
Citat:
mjanjic:
Ako ti treba 1MW, onda taj sistem koji si zamislio teško da će profunkcionisati (ili ti treba 10 kubnih metara vode u sekundi sa 10m visine ili manje vode na proporcionalno većoj visini).

Koliko manje vode na koliko proporcionalno većoj visini? Recimo koliko vode sa 20m visine, 30m, 40m .. 150m visine?
[ Diskriminanta @ 17.10.2019. 13:19 ] @
Na Dunavu smo napravili "vodenicu" na dva čamca tako što smo čamce usidrili na mestu gde Dunav teče brže
a na čamcima smo pričvrstili ležaje za masivno drveno vreteno. Na vreteno smo pričvrstili daske kao lopatice
koje bi, recimo, trebalo da spreče Dunav da teče između čamaca, međutim, lopatice su se pokretale pod
pritiskom vode i okretale vreteno.
I to je dovoljno. Važno je da smo dobili okretanje vretena koje možemo da koristimo za proizvodnju električne
energije.

Snaga elektrane može se povećavati povećanjem dimenzija lopatica u dubinu a razmicanjem čamaca možemo
povećavati lopatice i u širinu.

Ovakve "pokretne elektrane" možemo postaviti bilo gde na Dunavu, naravno gde ne smetaju i gde postoji
značajna brzina toka.


[ MajorFatal @ 17.10.2019. 19:27 ] @
Pa dobro, sve je to lepo, ali ne bi bilo zgodno ako bi lopatice morale da budu veličine fudbalskog igrališta da bi dobili 1MW električne energije, takođe takve reke su spore pa je mjanic primetio da bi tu morao sistem prenosa da bi ubrzao stvari, a onda navodno ne bi dobili ni 100KW mada ne znam koju računicu je primenio..
[ mjanjic @ 17.10.2019. 23:15 ] @
Citat:
MajorFatal:
Citat:
mjanjic:
Ako ti treba 1MW, onda taj sistem koji si zamislio teško da će profunkcionisati (ili ti treba 10 kubnih metara vode u sekundi sa 10m visine ili manje vode na proporcionalno većoj visini).

Koliko manje vode na koliko proporcionalno većoj visini? Recimo koliko vode sa 20m visine, 30m, 40m .. 150m visine?

Ako ne znaš šta znači "proporcionalno", mani se konstruisanja bilo čega što zahteva osnovno poznavanje fizike. Energija direktno zavisi od količine vode i visine. Ako smanjiš količinu vode na pola, moraš povećati visinu 2 puta i obratno.

Citat:
djoka_l:
Inače, postoje reverzibilne hidroelektrane...
Tipičan gubitak u ovom procedu je 10-15% - znači ako uložiš 100MWh dobiješ nazad 85-90 MWh.

Gubitak je "malo" veći. U slučaju reverzibilne hidroelektrane "Bajina Bašta" na Drini stepen iskorišćenja je 77%, a meni se čini da sam prilikom jedne posete čuo da je 73%, mada je moguće da sam pomešao sa nečim drugim. Ovaj podatak od 77% sam našao u nekom radu o reverzibilnim hidroelektranama sa jedne konferencije, inače ga nema nigde na zvaničnim veb stranicama HE "Bajina Bašta" i EPS-a.

TIh 77% znači da ste 23% energije praktično bacili, odnosno uložili ste poprilično više energije nego što ste dobili, ali u slučaju pomenute reverzibilne hidro-elektrane u režimu proizvodnje energije voda se ne ispušta u Drinu nizvodno, već u jezero iznad brane na reci, tako da se opet može iskoristiti kada ima viška energije u sistemu.

Kako kod nas viška energije nema gotovo nikad, jer se većina energije dobija iz termo-elektrana (koje u slučaju smanjene potrošnje uvek mogu smanjiti proizvodnju), to je pumpanje vode u jezero Zaovine na Tari u stvari "investicija" tokom perioda dana sa manjim opterećenjem kako bi se ispeglala povećana potrošnja u popodnevnim i večernjim satima zbog grejanja domaćinstava i potrošnje na osvetljenje u zimskom periodu i na neki način izbegao uvoz energije po mnogo većim cenama.
[ MajorFatal @ 18.10.2019. 00:09 ] @
Dobro bre, nemoj da se ljutiš odmah, znam šta znači proporcionalno ali u različitim oblastima može da da čudne rezultate, ne konstruišem ništa, ne brini, samo se malo raspitujem, dakle prostom računicom dolazimo do toga da je potrebno oko 0,625 kubika vode u sekundi bačiti sa 160 metara visine da bi dobili 1MW energije, mislim da ovaj moj sistem može toliko da izbaci na brdo.

Hvala ti što si tek drugi posle đoka1 koji je objasnio kako reverzibilna elektrana uz male gubitke izbacuje energiju baš u strateškim momentima kad je najpotrebnija, čekamo jubilarnog trećeg da objasni to isto...
[ Diskriminanta @ 18.10.2019. 02:39 ] @
Citat:
MajorFatal:
Pa dobro, sve je to lepo, ali ne bi bilo zgodno ako bi lopatice morale da budu veličine fudbalskog igrališta da bi dobili 1MW električne energije, takođe takve reke su spore pa je mjanic primetio da bi tu morao sistem prenosa da bi ubrzao stvari, a onda navodno ne bi dobili ni 100KW mada ne znam koju računicu je primenio..

Preteruješ sa fudbalskim igralištem - naslov glasi: "Mikro hidroelektrana"
Preteruješ i sa gubicima koji su uzrokovani prenosom.
Ako pomoću veće remenice na pogonskoj osovini prenosiš silu na remenicu generatora onda je gubitak energije samo onaj koji
se troši na savijanje remena odnosno prenosnog kaiša i na prolaz tog remena kroz vazduh.
[ MajorFatal @ 18.10.2019. 05:40 ] @
Naslov je mikro, ali sam kao neku orijentacionu vrednost koju bi trebalo dobiti postavio 1MW, jer sam primetio da na ovim prostorima ima dosta onih koji zbog 700KW sahrane planinsku reku lepoticu, a za tih 1MW opet nemam pojma koliko veliki točak bi morao da se postavi u neku veću a mirniju reku.
Ne preterujem sa prenosom nego sam samo preneo šta je mjanjic napisao o tome, a to je da iz nekog razloga ne bi napravili ni 100KW, malo mi je bila sumnjiva procena, pa sam zato i napisao da ne znam kojom računicom je stigao do te vrednosti, u nadi da će razjasniti.
[ Diskriminanta @ 18.10.2019. 08:04 ] @
Citat:
MajorFatal: Naslov je mikro, ali sam kao neku orijentacionu vrednost koju bi trebalo dobiti postavio 1MW,

A što ta orijentaciona minimalna vrednost ne bi bila ona koja pokriva potrebe jednog domaćinstva
ili bar rasvetu nekog dvorišta pored reke?

[Ovu poruku je menjao Diskriminanta dana 18.10.2019. u 09:32 GMT+1]
[ MajorFatal @ 18.10.2019. 09:12 ] @
Stvarno, zašto da ne, ako te to zanima slobodno postavi podatke ovde kolika je minimalna orijentaciona vrednost, sa današnjim led osvetljenjem pretpostavljam da ne bi bilo teško osvetliti kej.
Mene je zanimalo da nađem zamenu za sumanutu varijantu derivacionih mini hidroelektrana pa to i pitam.
[ djoka_l @ 18.10.2019. 09:23 ] @
Evo ti računice:
neka je brzina račničarske reke 2m/s. Posle prolaska preko lopatice brzina reke, recimo padne na 1m/s

Da bi dobio 1MW, ispada da je masa vode koja mora da prođe preko lopatica 1MW * 2 / 1 odnosno 2 miliona kilograma u jednoj sekundi, iliti 2000 kubnih metara vode.

Pošto smo rekli da je delta v 1 m/s ispada da lopatica treba da ima 2000 m kvadratnih, recimo to je 44x44 m

Sledeće pitanje...
[ MajorFatal @ 18.10.2019. 10:47 ] @
Ha! Bio sam blizu, pola fudbalskog terena :)
[ MajorFatal @ 18.10.2019. 21:10 ] @
Citat:
djoka_l:
Evo ti računice:
neka je brzina račničarske reke 2m/s. Posle prolaska preko lopatice brzina reke, recimo padne na 1m/s


Kehm, recimo da reka teče 100 kilometara, ubacivanje skoro pa bilo kakvog točka i lopatica neće mnogo promeniti ni njen tok ni brzinu, 99% reke će i dalje teći brzinom 2m/s...da li hoćeš da kažeš da će u neposrednoj blizini točka (iza lopatica) reka usporiti na 1m/s...? Meni se nekako čini ubacio light weight plastični, ili olovni točak sa veoma masivnim dinamom, posle nekog vremena oba točka će se okretati brzinom kojom reka teče?

Citat:

Da bi dobio 1MW, ispada da je masa vode koja mora da prođe preko lopatica 1MW * 2 / 1 odnosno 2 miliona kilograma u jednoj sekundi, iliti 2000 kubnih metara vode.

Više mi se sviđa računica od mjanic, bolje da bačim 0,6 kubnih vode sa 160 metara visine zarad dobijanja tih istih 1MW.

Citat:

Pošto smo rekli da je delta v 1 m/s ispada da lopatica treba da ima 2000 m kvadratnih, recimo to je 44x44 m

Nek bude 45m, ako umesto lopatice tih dimenzija napravim posudu 15x15x15m ona će moći da zahvati više od 3000 kubnih metara vode, a 6, 8, 10 ili 12 takvih posuda toliko puta više kubika, da li to menja stvari sa hidroelektranom?

Citat:

Sledeće pitanje...

Hoće li točak veličine onih panoramskih turističkih za razgledanje grada, ako umesto gondola za posetioce ima posude za vodu te veličine, uspeti da generiše 1MW električne energije?

[ djoka_l @ 18.10.2019. 22:11 ] @
Citat:
Kehm, recimo da reka teče 100 kilometara, ubacivanje skoro pa bilo kakvog točka i lopatica neće mnogo promeniti ni njen tok ni brzinu, 99% reke će i dalje teći brzinom 2m/s...da li hoćeš da kažeš da će u neposrednoj blizini točka (iza lopatica) reka usporiti na 1m/s...? Meni se nekako čini ubacio light weight plastični, ili olovni točak sa veoma masivnim dinamom, posle nekog vremena oba točka će se okretati brzinom kojom reka teče?


Neće. Ima tu jedan gadan zakon - zakon o održanju energije. Ako ti reka okreće točak, energija da se savlada bar otpor na osovini točka mora da dođe od toka vode, pa brzina tog dela reke iza točka mora da bude bar malo manja.
E sada, ne znam koliko godina imaš, ali da li znaš šta se desi kada voziš bicikl koji ima dinamo, kada dinamo nasloniš na točak? Odmah se oseti da mora jače da se okreću pedale.
Isto ti je i ako na točak vežeš generator, kofe, vodenični kamen. Voda mora više da uspori da bi se energija konverrtovala u drugi vid.

U slučaju generatora - pretvara se u elektromotornu silu.
U slučaju kofe, pretvara se u potencijalnu energiju (voda u kofi dobija visinu, tj. voda dobija potencijalnu gravitacionu energiju na račun kinetičke energije vode)
Kada staviš vodenični kamen, povećavaš trenje i kinetičku energiju pretvaraš u mehaničku i toplotnu.

A ne možeš ni da usporiš brzinu toka reke iza točka na nulu. Voda ima nehgodnu osobinu, da kad naleti na prepreku, oće da ide oko prepreke.
[ djoka_l @ 18.10.2019. 22:33 ] @
Uzgrad, to što si ti zamislio, egipćani su koristili pre 4000 godina za irigaciju.

Sistem kofa ili mehova se, bilo snagom vode, vetra, životinja ili ljudi koristio da zahvata vodu iz Nila, podigne na neku visinu i onda da se sistemom akvadukta (prirodnim padom) voda transportovala da polja koja su na nekoj udaljenosti od Nila.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sakia
https://en.wikipedia.org/wiki/Noria
[ MajorFatal @ 18.10.2019. 23:08 ] @
Jasnije, hvala.
Pa Arhimed je živeo u kasnijem periodu od starih Egipćana maikumu?
[ djoka_l @ 18.10.2019. 23:41 ] @
Neke od stvari koje se pripisuju Arhimedu, bile su poznate i pre njega.
Ne kažem da je Arhimed bio plagijator, ali u vreme u kojem je on živeo, nije baš bilo lako da se dođe do informacija.
Potraži, na primer, ko je izmislio parnu mašinu. Onda procunjaj po internetu i videćeš da je još u antičkoj Grčkoj postojao mehanizam za otvaranje vrata pokretan pritiskom pare.

Ljudi non stop izmišljaju stvari koje već postoje, samo prošetaj malo po ovom forumu.

Gomila penzionera, umest da igra šah sa ispisnicima, ili rešava sudoku, ovde izlaže rešenje za trisekciju ugla. A rešenje tog problema je bilo poznato pre 2000 godina (odnosno problem je nerešiv, ako se držimo pravila igre, ali rešiv na mnoge druge načine). Uostalom, pre više od trista godina je matematički DOKAZANO da to ne može da se uradi na način na koji je bilo zadato pre 2000 godina.

Samo pođi od sebe, kompresija random podataka, novi periodni sistem, hidrocentrala koja samu sebe pogoni. Spisak je beskrajan.
Prokleti Šanon, Mendeljejev i drugi uradili su dobar posao, pa se ti nađeš ovde da, bez dubljeg poznavanja materije, nalaziš rešenja koja nikom nisu potrebna ili su nemoguća.
[ Diskriminanta @ 19.10.2019. 18:29 ] @
Rešenja za mini elektrane su moguća i mogu biti od koristi
[ MajorFatal @ 19.10.2019. 23:48 ] @
Citat:
djoka_l:
Uzgrad, to što si ti zamislio, egipćani su koristili pre 4000 godina za irigaciju.
Nisu, u njihovo vreme nije postojala Arhimedova spirala.

Citat:

Sistem kofa ili mehova se, bilo snagom vode, vetra, životinja ili ljudi koristio da zahvata vodu iz Nila, podigne na neku visinu i onda da se sistemom akvadukta (prirodnim padom) voda transportovala da polja koja su na nekoj udaljenosti od Nila.
Zašto bi neko angažovao snagu vetra, životinja ili ljudi kad već ima tok reke Nil?Sakia je bezveze zbog dodatnog angažovanja snage, Noria cool.
[ MajorFatal @ 19.10.2019. 23:57 ] @
Citat:
djoka_l:
Neke od stvari koje se pripisuju Arhimedu, bile su poznate i pre njega.
Ne kažem da je Arhimed bio plagijator, ali u vreme u kojem je on živeo, nije baš bilo lako da se dođe do informacija.

Nije ni danas lako.

Potraži, na primer, ko je izmislio parnu mašinu. Onda procunjaj po internetu i videćeš da je još u antičkoj Grčkoj postojao mehanizam za otvaranje vrata pokretan pritiskom pare.
Pa šta, osim pricipa po kome radi, kakve ima veze sa parnom mašinom?

Ljudi non stop izmišljaju stvari koje već postoje, samo prošetaj malo po ovom forumu.

Koje stvari, može neki link, Zašto to rade?

Gomila penzionera, umest da igra šah sa ispisnicima, ili rešava sudoku, ovde izlaže rešenje za trisekciju ugla. A rešenje tog problema je bilo poznato pre 2000 godina (odnosno problem je nerešiv, ako se držimo pravila igre, ali rešiv na mnoge druge načine). Uostalom, pre više od trista godina je matematički DOKAZANO da to ne može da se uradi na način na koji je bilo zadato pre 2000 godina.

Dobro, dostavi dokaz.

Samo pođi od sebe, kompresija random podataka, novi periodni sistem, hidrocentrala koja samu sebe pogoni. Spisak je beskrajan.
Prokleti Šanon, Mendeljejev i drugi uradili su dobar posao, pa se ti nađeš ovde da, bez dubljeg poznavanja materije, nalaziš rešenja koja nikom nisu potrebna ili su nemoguća.

Čak i da radim za žutu štampu i da hoću da nekom napakostim ne bih ideju koju sam izložio nazvao
Hidrocentrala koja samu sebe pogoni. :)
[ djoka_l @ 20.10.2019. 00:27 ] @
Citat:
Nisu, u njihovo vreme nije postojala Arhimedova spirala.


https://en.wikipedia.org/wiki/Archimedes%27_screw#History

Citat:
The first records of a water screw, or screw pump, dates back to Ancient Egypt before the 3rd century BC.

Citat:
The screw pump was later introduced from Egypt to Greece.

Citat:
Archimedes never claimed credit for its invention, but was attributed to him 200 years later by Diodorus, who believed that Archimedes invented the screw pump in Egypt.

[ MajorFatal @ 20.10.2019. 23:47 ] @


Na linku piše da savremene Norije u istočnjačkim zemljama izbacuju 80 litara vode u sekundi na visinu malo manju od sopstvene, znači spregnem 10 takvih i guram na 160 metara visine i rešen problem.

Da iskoristim priliku da ispravim greške, od prvog posta pišem o spirali a vijak je u pitanju ili zavrtanj...
[ MajorFatal @ 21.10.2019. 00:03 ] @
Citat:
Diskriminanta:
Rešenja za mini elektrane su moguća i mogu biti od koristi
...
Mr Diskriminanta, rekao bih da ste se vi fokusirali na dva problema: problem vodostaja, koji ste veoma elegantno rešili plutanjem cele konstrukcije..vodostaj na rekama stvarno ume dosta da varira tokom godine..
I problem, ekhm, ... ne mogu da ne primetim levkasto suženje u reci ispred točka na vašem crtežu, šta mislite da bi se dobilo time, veći pritisak, brzina..?
[ MajorFatal @ 21.10.2019. 00:20 ] @
Citat:
djoka_l:
Prokleti Šanon, Mendeljejev i drugi uradili su dobar posao, pa se ti nađeš ovde da, bez dubljeg poznavanja materije, nalaziš rešenja koja nikom nisu potrebna ili su nemoguća.

A ti se nađeš da reaguješ kao moj najveći fan i pratilac? Mendeljejev je bio fini gospodin čovek, stručnjak za kofere, a vojni šifrant Šanon je stvarno bio proklet, toliko da je angažovao Fano-a da pokrije njegova nagađanja matematičkim formulama, i toliko da aminuje Hofmanu, Fanoovom učeniku, da je rešio težak zadatak koji njih dvojica nisu mogli, ali su zato uspeli da ga postave.
Tako i dan danas zahvaljujući ovoj crnoj trojci možemo naučiti da je nešto random ako je bez cilja i svrhe, da tad ima golemu entropiju i da je nekompresibilno, sa druge strane nešto je kompresibilno ako ima malu entropiju i nije random i tako u krug da ne navodim kako definišu entropiju :)
Ili recimo da je Hofmanov kod odličan za kompresiju osim ako je signal binarni i ima neravnotežnu distribuciju, ali i ako nije tako, i kao da bi mogao biti ne-binarni :)
[ Diskriminanta @ 21.10.2019. 03:08 ] @
Citat:
MajorFatal:

I problem, ekhm, ... ne mogu da ne primetim levkasto suženje u reci ispred točka na vašem crtežu, šta mislite da bi se dobilo time, veći pritisak, brzina..?

Ima značaja samo ako je količina vode koju zahvata širi deo levka na taj način (uz još neke dodatke) prisiljena da protiče kanalom između pontona.
Kod dubljih tokova ovo nema gotovo nikakav značaj.
[ MajorFatal @ 21.10.2019. 07:03 ] @
Kod dubljih tokova dodaš još i neki patos, pod, dno za taj levak i opet ima značaj?
[ Diskriminanta @ 21.10.2019. 09:36 ] @
Pa najbolje bi bilo pregraditi neki manji potok tako da sva voda uđe u levak!
[ MajorFatal @ 21.10.2019. 21:03 ] @
Pa ja započeo kao da se sačuvaju reke i potoci a on bi da pregrađuje, nema pregrađivanja, imaš pravo da iskoristiš 10% reke, a 90% toka da ostaviš na miru za ribe i račiće.
[ mjanjic @ 21.10.2019. 22:10 ] @
Za te priče o modernim Noriama koje izbacuju 288000 litara na sat nigde da vidim fotografiju ili video.
Glavni izvor je knjiga od Rurlidža iz 1996. godine, gde se na pola strane priča o proračunu, ali po tekstovima čiji je uator Kitab al-Hawi, pri čemu se autor knjige ograđuje unapred jer nije siguran u konverziju mera, odnosno jedinica.
Ali, polazeći od toga da je konverzija urađena kako treba, jedna veća noria prečnika 20 metara bi trebala da izbacuje 153000 litara vode na sat.

Međutim, za moderne norie koje izbacuju 288000 litara vode na sat Rutliž se poziva na Collett-a (John Collet, Water Powered Water Lifting Devices, 1980.), a taj tekst, iako ga i drugi citiraju, ne mogu da nađem. Najpre će biti da je i u tom tekstu opisan neki princip i odokvativne dimenzije, a da praktično izvedena noria tog kapaciteta ne postoji u realnosti, jer bi do sada već neko negde naveo konkretan objekat sa lokacijom, dimenzijama i kapacitetom.

Tako to ide sa citiranjem...


Nego, u toj knjizi od Rutlidža za primer norie kapaciteta 153000 litara na sat pominje se da brzina reke mora biti bar 3m/s, i pretpostavlja da su na rekama, gde su građene, često postavljane brane kako bi se dobila veća brzina vode.


Kako god, za neku ozbiljniju snagu "mikro-hidroelektrane" (ne kapiram samo odakle postavljaču teme ideja da je 1MW mikro-hidroelektrana, možda jeste u odnosu na "Tri klisure" ili "Itaipu", ali pogledajte u Međuvršju na Zapadnoj Moravi kolika je brana za 2 agregata, gde je ukupna snaga te elektrane sa 3 agregata i 2 agregata u Ovčar Banji 18MW, a u Međuvršju je tokom revitalizacije ugrađen 3. agregat snage 600kW koji se koristi kad ima vode tokom obilnih padavina, kao i za propuštavnje vode za biološki minimum kada je nestašica vode umesto da se ta voda pušta preko prelivne brane).


Dakle, u Međuvršju su ugradili generator snage 600kW koji se uglavnom koristi za propuštavnje vode za biološki minimum živog sveta ispod brane, jer je ta količina vode nedovoljna za druga dva agregata veće snage, a mi ovde raspravljamo o "mikro-hidroelektrani" snage 1MW.

Kad bi se uzeli u obzir svi gubici i faktori efikasnosti (posebno turbine), dobili bismo količine vode koje ni reka Kolubara ne može da obezbedi pri normalnim padavinama.

Za mikro-hidroelektrane bi realnije bilo pričati o snazi od nekoliko kW.
[ Diskriminanta @ 21.10.2019. 23:15 ] @
Citat:
mjanjic
Za mikro-hidroelektrane bi realnije bilo pričati o snazi od nekoliko kW.

Slažem se. To je ono što potpuno odgovara naslovu teme.
Citat:
MajorFatal: Pa ja započeo kao da se sačuvaju reke i potoci a on bi da pregrađuje, nema pregrađivanja, imaš pravo da iskoristiš 10% reke, a 90% toka da ostaviš na miru za ribe i račiće.

A šta to pregrađivanje manjih vodotoka smeta ribicama (kojih u takvim vodotocima obično i nema)?
[ MajorFatal @ 22.10.2019. 07:19 ] @
Što se tiče terminologije zavisi od zemlje do zemlje za šta su se odlučili, mislim da su u USA od 2 do 20MW mini, pregrađivanje smeta ribicama da plivaju, panoramski točak u Beču je 65 metara, za Noriu..
[ Diskriminanta @ 23.10.2019. 09:24 ] @
Stvari se strašno menjaju. U Beogradu je osnovana firma "Eko zona Ada Huja". Oni su nasipali poluostrvo Ada Huju da ga Dunav ne bi plavio za
vreme visokih vodostaja. Time je sprečeno plavljenje Ade i rukavca pored nje u koji su se slivale otpadne vode.

Ovo je drastičan primer ozakonjene štete koju podnose stanovnici Višnjičke Banje udišući nepodnošljiv smrad iz rukavca koji nam je darovala
"EKO" zona.
Rekao sam im da su osim te "koristi" svojim "korisnim" nasipanjem Ada Huje spasili i jadne ribice da se ne utope pošto više nema plavljenja
Ada Huje.

P.S. Rukavac nema vezu sa Dunavom na uzvodnoj strani nego na nizvodnoj a to je veza sa ovom temom.
[ MajorFatal @ 23.10.2019. 19:49 ] @
Al ti je veza :) Je l tu voda miruje ili šta?
[ Diskriminanta @ 23.10.2019. 20:31 ] @
Citat:
MajorFatal:  Je l tu voda miruje ili šta?


Ne uvek. Razmisli malo!
[ MajorFatal @ 23.10.2019. 21:40 ] @
Bi da imam čime, nego ajde malo konkretnije ako može, zamaglićeš temu mnogobrojnim komentarima koji malo govore o bilo čemu, mslm eko zona ada Huja, Višnjička banja wtf...?
[ Diskriminanta @ 23.10.2019. 23:08 ] @

Ako nemaš čime onda ti je uvek zamagljeno. Al' ajde...
Voda u Dunavcu miruje ako nema promene vodostaja Dunava zato što je Dunavac u vezi sa
Dunavom nizvodno.
Da je vezan uzvodno onda bi voda kroz njega proticala. Postojala je ideja da se na uzvodnoj
strani prokopa kanal do Dunava pa da rukavac bude protočan i da se zagađene vode u njemu
ne zadržavaju.
Međutim, to je bilo skupo pa nije ni realizovano.
Ja sam predložio jeftinije rešenje pomoću cevi koja bi išla po površini terena uz dodatak nekog
izolacionog materijala protiv smrzavanja.
Oni su me ismejali govoreći da voda iz Dunava treba da se najpre popne na površinu terena
gde bi se nalazile cevi, ali voda neće sama da ide uzbrdo.
Moje objašnjenje kako se to besplatno može postići nisu razumeli i propala stvar.

Pošto ja ne verujem da ti "nemaš čime" ipak se potrudi da daš rešenje kako se to u konkretnim
uslovima može postići. Verujem da ćeš uspeti.

Od tog rešenja pa do mikrohidroelektrane preostao je još samo jedan korak
[ MajorFatal @ 23.10.2019. 23:55 ] @
Poznajući tebe iz nastupa na es-u verovatno sistemom natege :)
U sledećem postu epizodi Kasandra će otvoriti pismo koje je poslala Ljovisna...čekamo sledeću epizodu...
[ Diskriminanta @ 24.10.2019. 05:48 ] @
Citat:
MajorFatal: ....verovatno sistemom natege

A šta fali ovom sistemu? Koji bolji sistem si ti smislio uz pomoć Kasandre i Ljovisne?
Verovatno sada umesto njih pratiš rijaliti - možda ti za "sledeću epizodu" Zadrugari mogu pomoći.
[ Bora_Radar @ 24.10.2019. 13:45 ] @
Duskriminanta
Da li možete tu Vašu varijantu sa cevima po terenu prikazati crtežom
S poštovanjem,
Bora Radar
[ Diskriminanta @ 24.10.2019. 17:11 ] @
Evo:
[ MajorFatal @ 24.10.2019. 19:44 ] @
Deluje simpatično crtež, radilo bi ako bi rukavac iz nekog razloga imao značajno niži vodostaj od ostatka reke, ali kako to obično nije slučaj.. šta mislite o tome da otvorite posebnu temu za hidroelektrane zasnovane na principu natege?
Pretpostavljam da bi na planinskim potocima koji imaju značajan pad savršeno radile, dok cev ne pređe taj i taj dijametar?
[ Bora_Radar @ 24.10.2019. 23:10 ] @
Konstruktori Spiralne vodene pumpe
Malo je jedan ulaz vode u crevo,to je tehnički problem koji možete rešiti.
Ugradnjom lončića na svakih dvadesetak santimetara, da zahvataju vodu i nose do neke visine.Potom se prazne u prihvatni kanal koji vezan za crevo. Lopatrice veličine da mogu da pokreću točak sa više vode.
[ MajorFatal @ 25.10.2019. 05:30 ] @
Lončići, štapići, kanapčići i eto pumpe :)

Što se tiče spiralne vodene pumpe (koja me takođe preterano ne zanima) kad je neko pisao o njoj na ovim stranicama, moram priznati da nisam mogao da pretpostavim da ona stvara pritisak i tako izbacuje vodu, to je valjda zato što se radijus onog creva namotanog na točak smanjuje prema centru točka pa tako ostavlja manje prostora vodi, ako je to tako onda bi tu pumpu možda trebalo praviti u obliku kao puževa kućica, da se prema centru smanjuju i radijus i dijametar, evo ne znam...
[ Predrag Supurovic @ 25.10.2019. 06:22 ] @
Citat:
Bora_Radar:
Konstruktori Spiralne vodene pumpe
Malo je jedan ulaz vode u crevo,to je tehnički problem koji možete rešiti.
Ugradnjom lončića na svakih dvadesetak santimetara, da zahvataju vodu i nose do neke visine.Potom se prazne u prihvatni kanal koji vezan za crevo. Lopatrice veličine da mogu da pokreću točak sa više vode.


Nisi razumeo princip rada spiralne pumpe. Njoj ne trebaju lončići da zahvataju vodu jer to radi crevo. Ako se želi veći kapacitet prosto se stavi više spiranih creva. Još ako su pomerena pod nekim uglom ond amože da se dobijeujednačeniji protok vode.
[ Predrag Supurovic @ 25.10.2019. 06:25 ] @
Citat:
MajorFatal:
Što se tiče spiralne vodene pumpe (koja me takođe preterano ne zanima) kad je neko pisao o njoj na ovim stranicama, moram priznati da nisam mogao da pretpostavim da ona stvara pritisak i tako izbacuje vodu, to je valjda zato što se radijus onog creva namotanog na točak smanjuje prema centru točka pa tako ostavlja manje prostora vodi, ako je to tako onda bi tu pumpu možda trebalo praviti u obliku kao puževa kućica, da se prema centru smanjuju i radijus i dijametar, evo ne znam...


Verovatno bi imalo efekta i da se smanjuej promer cevi ali je to komplikovano napraviti a i ovako radi sasvim dobro.

Spitralna pumpa se rpavi ili u obliku točka sa spiralnim crevom ili u obliku kupe nakoju je namotano crevo. Kupa omogućav da se pumpa prosto ubaci u vodu. Tako je javiše i korišćeno. Stočari su takve pumpe korsitili da mogu da iz reka na koje nailaze vade vodu za pojenje.
[ Bora_Radar @ 25.10.2019. 09:12 ] @
Spiralnoj pumpi su potrebni lonci da u dmt zahvataju vodu i nose do optimalne visine točka i sipaju u prihvatni kanal. Na taj način poveća se pritisak i količina vode da pravgi i struju.
Upotrebom više creva dobije se isti pritisak sa više vode.
[ MajorFatal @ 25.10.2019. 22:59 ] @
A loncima poklopci :)

Citat:
Predrag Supurovic:
... ili u obliku kupe nakoju je namotano crevo. Kupa omogućav da se pumpa prosto ubaci u vodu. Tako je javiše i korišćeno. Stočari su takve pumpe korsitili da mogu da iz reka na koje nailaze vade vodu za pojenje.


Ne mogu ni da zamislim, kad je ubace u vodu kako se kupa postavi/orijentiše, uspravno ili padne na jednu stranu, u oba slučaja zašto bi se vrtela, ima dodatni propeler?

[ MajorFatal @ 25.10.2019. 23:08 ] @
Citat:
Bora_Radar:
Spiralnoj pumpi su potrebni lonci da u dmt zahvataju vodu i nose do optimalne visine točka i sipaju u prihvatni kanal. Na taj način poveća se pritisak i količina vode da pravgi i struju.
Upotrebom više creva dobije se isti pritisak sa više vode.


Koja je optimalna visina točka s obzirom da si u prethodnoj poruci predložio da razmak između lonaca bude 20 centimetara? Kako se na taj način poveća pritisak i količina vode da pravi struju?

Ne mislim da su lonci u pitanju nego baš klompe :) koju god posudu da odabereš sa otvorom na vrhu počeće voda da se preliva iz nje čim dođe do horizontalnog položaja, na najvišoj tački točka sva voda je već istekla, ako bi stavili klompe sa petom u pravcu kretanja točka i otvorom na gore, voda bi počela da curi iz takve posude tek kad se nađe na najvišoj tački točka. Brt koji nivo rasprave :)
[ Predrag Supurovic @ 26.10.2019. 07:19 ] @
Citat:
MajorFatal:
Citat:
Predrag Supurovic:
... ili u obliku kupe nakoju je namotano crevo. Kupa omogućav da se pumpa prosto ubaci u vodu. Tako je javiše i korišćeno. Stočari su takve pumpe korsitili da mogu da iz reka na koje nailaze vade vodu za pojenje.


Ne mogu ni da zamislim, kad je ubace u vodu kako se kupa postavi/orijentiše, uspravno ili padne na jednu stranu, u oba slučaja zašto bi se vrtela, ima dodatni propeler?Isto kao spiralna pumpa na točku tako i spiralna pupma na kupi ima ima obrtnu spojnicu koja se posavlja na vrh kupe.

Na obrtnioj spojnici dva kraja spojnice se okreću nezavisno jedan od drugog a spojnica propušta vodu. To je u stvari i jedina začkoljica sa ovom pumpom - nabaviti ili napraviti takvu spojnicu.

E sad, na kupastoj pumpi jedan kraj spojnice je na kupi a na drugi kraj se spaja odvodna crevo i eventulano sajla za pričvršćivanje. Drugi kraj creva/sajle se učvrsi na zgodno mesto na obali. Sama struja vode povuče pumpu i kada se sajla/crevo zategne, pumpa počinje da se okreće. Vrh kupe je okrenut uzvodno anaobodu šire ovoce kupe se stavljaju lopatice koje okreću kupu.Zbog obrtne spojnice okreće se kupa a odvodno cevo stoji fiksno.


[ MajorFatal @ 27.10.2019. 06:36 ] @
Citat:
Predrag Supurovic

Na obrtnioj spojnici dva kraja spojnice se okreću nezavisno jedan od drugog a spojnica propušta vodu. To je u stvari i jedina začkoljica sa ovom pumpom - nabaviti ili napraviti takvu spojnicu.


Ne znam kad su živeli i u kom kraju ti stočari koji su koristili takve pumpe, ali kako su oni pravili obrtnu spojnicu ako ju je i danas problemčić napraviti?
[ Diskriminanta @ 27.10.2019. 11:26 ] @
Pa jedna cev se okretala u drugoj a između njih je stavljen neki dihtung koji je verovatno i malo procurivao dok se ne istroši
toliko da mora da se izvadi pa da se stavi drugi. Kad sam bio klinac pravio sam "štrcaljku" od zove i drena a dihtung je bila
krpica namotana na prut od zove.
Razlika je u tome što se dihtung u pumpi okreće u odnosu na jednu cev, a u štrcaljki se kreće aksijalno.

Greška na slici - strelica koja označava okretanje treba da stoji na cevi većeg prečnika koja je vezana za pumpu

[Ovu poruku je menjao Diskriminanta dana 27.10.2019. u 13:28 GMT+1]
[ MajorFatal @ 27.10.2019. 16:46 ] @
Ma hajte molim vas, od zove i drena, zato si danas zdrav kao dren, pa ko bi to poverovao? :)
[ Diskriminanta @ 27.10.2019. 18:03 ] @
Citat:
MajorFatal: ... pa ko bi to poverovao? :)
[ Predrag Supurovic @ 27.10.2019. 20:32 ] @
Citat:
Diskriminanta:
Pa jedna cev se okretala u drugoj a između njih je stavljen neki dihtung koji je verovatno i malo procurivao dok se ne istroši


Tako nekako. Ove pumpe se koriste u situacijama kada nije neophodno 100% iskorišćenje i to što negde malo curi nije problem.

U vreme kada sam ovo istraživao, napravljene pumpi koje sam video su sve listom curele jer su ljudi improvizovali te spojnice.


[ MajorFatal @ 27.10.2019. 23:22 ] @
Citat:
Diskriminanta:
Citat:
MajorFatal: ... pa ko bi to poverovao? :)


Ma znam bre Diskriminanta, šalim se, i mi smo ih pravili u detinjstvu, tj. u mom detinjstvu to je već bilo zaboravljeno znanje jer je samo jedan komšija napravio jedan primerak..
Drvo za telo bih čini mi se i danas prepoznao jer je služilo i za druge marifetluke, neke pucaljke rekao bih, samo nisam znao da je zova, nisam znao da su bitni dren ili leska na strateškim mestima, ako znaš zašto su bitna baš ta dva drveta napiši..čini mi se da je u izvedbi koju sam ja video kao dihtung služila kučina, ona kojom su stari majstori zaptivali spojeve na vodovodnim instalacijama..
Sjajno podsećanje..
[ Diskriminanta @ 28.10.2019. 08:31 ] @
Zova se upotrebljavala zato što je prava i što je imala u sredini veliku mekanu srž koju smo mi zvali srce.
To srce se moglo čvrstom drenovom motkom izgurati i tako stvoriti prostor za vodu kod štrcaljki odnosno
prostor za sabijanje vazduha kod pucaljki. Leskovo ili jasenovo drvo se upotrebljavalo zato što je imalo
lepo i tanko srce koje se takođe moglo izgurati žicom debljine oko 1do 2 milimetra. Taj tanki otvor služio
je zato da se pod pritiskom napravi tanak mlaz vode na izlazu iz štrcaljke Drenova motka se
upotrebljavala zato što je elastična i čvrsta pa ne puca kod manjih savijanja. Od takvih motki pravilo se
i kamdžilište. Kučina je bila bolji dihtung od krpice.
[ Bora_Radar @ 28.10.2019. 18:22 ] @
Konstruktori predlažem da se ugradi oluk po obodu točka da umesto jednog ulaza za vodu ima dva ili više zavisno od prečnika točka da crevo bude što punije za veći pritisak i ravnomeriji mlaz. Oluk se sastoji od dva polukruga ; Prvi polukrug na početku ima otvor za zahvatanje vode spojen sa drugim polukrugom pomoću jednosmernog ventila. Drugi polukrug oluka takođe na početku ima otvor za zahvatanje vode spojeni pomoću jednosmernog ventila a kraj je spojen sa crevom. Pri okretanju točka prvi polukrug zahvata vodu izdiže se ka vrhu a voda teče kroz jednosmerni ventil u drugi polukrug oluka pa u crevo. Zatim drugi polukrug sa otvorom zahvata vodu i kroz jednosmerni ventil napuni ga, diže se ka vrhu a voda teče u crevo. Voda teče ka centru-kraju creva gde se stvara veći pritisak i izlazi za vodnjavanje. Prvi i drugi polukrugovi oluka omogućavaju češće punjenje creva vodom da težinom doprinese da pritisak u centru točka bude još veći ravnomernijeg toka da može proizvoditi i struju. Jednosmerni ventili zatvaraju prolaz vodi da se vrati. S poštovanjem, Bora Radar.
[ Predrag Supurovic @ 28.10.2019. 18:52 ] @
Boro, veći protok se postuiže tako što se stavi više creva kojima su "usisi" pomereni pod nekim uglom. Creva se spajaju na izlazima.

Da bi pumpa radila treba joj vazduh. Pumpa radi tako što se zbog spiralnog oblika creva povećava pritisak u njemu. Međutim, voda je teško stišljiva i zato je bitno da postoje vazdučni čepovi koji se sabijaju. Na izlazu iz creva, vazduh se širi i istiskuje vodu.
[ MajorFatal @ 28.10.2019. 19:53 ] @
Citat:
Predrag Supurovic:

Spitralna pumpa se rpavi ili u obliku točka sa spiralnim crevom ili u obliku kupe nakoju je namotano crevo. Kupa omogućav da se pumpa prosto ubaci u vodu. Tako je javiše i korišćeno. Stočari su takve pumpe korsitili da mogu da iz reka na koje nailaze vade vodu za pojenje.


Ha! Zašto tvoja kupasta pumpa nije tonula? Diskriminanta je bar predvideo 2 čamca, kanistera, stiropora, šta god da drže točak na površini, predpostavljam da ćeš sad da dodaš neki meh u konstrukciju, kao što si dodao propeler da se vrti?

@Diskriminanta Da, u međuvremenu sam se setio da se dren u narodu koristi za raznorazne držalje za lopate, motike, sekire, sve što trpi opterećenja i udarce. Nisam znao za tu osobinu leske, a za ono drvo sa šupljinom u sredini nisam siguran da je zova, mi smo ga nabavljali u šumi, zapamtio bih da je cvetalo kao zova...

Mr. Boro, iako se bavim olucima nisam u stanju da zsmislim tu vašu konstrukciju...
[ Predrag Supurovic @ 28.10.2019. 21:18 ] @
Citat:
MajorFatal: Ha! Zašto tvoja kupasta pumpa nije tonula? Diskriminanta je bar predvideo 2 čamca, kanistera, stiropora, šta god da drže točak na površini, predpostavljam da ćeš sad da dodaš neki meh u konstrukciju, kao što si dodao propeler da se vrti?


Ako hoćeš ozbiljno da razgovaramo - hajde. Ako ti je do pro3eravanja, zaobiđi me.

Ako se pravi spiralna pumpa na točku onda se ona učvršćuje ili uz obali ili u korito reke. Točakiam suviše visoko težište da bi mogao da stabilno pluta a da se nekomplikuje sa kojekkavim golemim plovcima.

Ako se pravi u obliku kupe, cela pumpa jeokačena na vrhu kupe i pluta zato što ga voda vuiče. Ut mo može i da se zakači naneku visočiju tačku na obali tako da ne može da potone. A može i da prosto bude od materijala koji ne tone.

Ne razumem kako ti nije jasno da i u obliku kupe i u obliku točka pupma treba daiam lopatice kako bi bolejiskoristila energiju vode za okretanje.

Sve u svemu ako ti ne možeš da to skontaš ja ne bih dalje gubio vreme s tobom.


[ Bora_Radar @ 28.10.2019. 21:56 ] @
Predrag Supurović
Sve je ostalo isto samo što ima dva ulaza za rečnu vodu koja je puna vazduha pa je svejedno da li ulazi u crevo ili u oluk koji je prvi namotaj i nastavlja se na namotaje creva.Nisam predvideo da se kapacitet vode poveća,već da voda pod pritiskom izlazi ravnomernije bez impulsa.
[ Bora_Radar @ 28.10.2019. 22:05 ] @
MjajorFatal
Oluk je prvi namottaj na točku koji se nastavlja i spaja sa crevom.To što ima dva ulaza za vodu malo je komplikovanije za razumevanje,ali je princip isti.Vodi je svejedno dali ulazila u crevo ili oluk
[ MajorFatal @ 28.10.2019. 23:19 ] @
Citat:
Predrag Supurovic:

Ako se pravi u obliku kupe, cela pumpa jeokačena na vrhu kupe i pluta zato što ga voda vuiče. Ut mo može i da se zakači naneku visočiju tačku na obali tako da ne može da potone. A može i da prosto bude od materijala koji ne tone.

Ok, samo na vrhu kupe? Ne razumem? Zašto crevo nije namotano od osnove kupe do vrha? Kačenje na visočiju tačku ne pomaže ako je teža od vode.. plus bi zauzela čudan položaj. Materijal koji ne tone je ok, mogu da zamislim kupu izrezbarenu od drveta, ili pletenu od pruća, zanimljivosti radi dren koji je Diskriminanta pomenuo je jedna od retkih vrsta drveća koja tone u vodi zbog svoje gustine..


Citat:

Ne razumem kako ti nije jasno da i u obliku kupe i u obliku točka pupma treba daiam lopatice kako bi bolejiskoristila energiju vode za okretanje.


Ne, ako je razapeta između dve obale na neku sajlu gde je sajla prikačena na vrh i sredinu osnove može da ima lopatice, ako pustiš da je nosi voda a prikačena za vrh morala bi da ima propeler da bi se okretala.

Citat:

Sve u svemu ako ti ne možeš da to skontaš ja ne bih dalje gubio vreme s tobom.


Skontao sam :) u okviru svojih mogućnosti
[ MajorFatal @ 28.10.2019. 23:22 ] @
Citat:
Bora_Radar:
MjajorFatal
Oluk je prvi namottaj na točku koji se nastavlja i spaja sa crevom.To što ima dva ulaza za vodu malo je komplikovanije za razumevanje,ali je princip isti.Vodi je svejedno dali ulazila u crevo ili oluk


Zašto samo 2 ulaza, zašto ne 5, 6 ili 7?
[ Predrag Supurovic @ 29.10.2019. 00:05 ] @
Citat:
MajorFatal:
Citat:
Predrag Supurovic:

Ako se pravi u obliku kupe, cela pumpa jeokačena na vrhu kupe i pluta zato što ga voda vuiče. Ut mo može i da se zakači naneku visočiju tačku na obali tako da ne može da potone. A može i da prosto bude od materijala koji ne tone.

Ok, samo na vrhu kupe? Ne razumem? Zašto crevo nije namotano od osnove kupe do vrha?


Na vrhu kupe je kašenje koje ide za obalu.
Crevo se namotava od šireg oboda do vrha spiralno.

Citat:

Kačenje na visočiju tačku ne pomaže ako je teža od vode..


Ako je voda dovoljno brza, radi posao.

Citat:

Citat:

Ne razumem kako ti nije jasno da i u obliku kupe i u obliku točka pupma treba daiam lopatice kako bi bolejiskoristila energiju vode za okretanje.


Ne, ako je razapeta između dve obale na neku sajlu gde je sajla prikačena na vrh i sredinu osnove može da ima lopatice, ako pustiš da je nosi voda a prikačena za vrh morala bi da ima propeler da bi se okretala.


Vrh kupe se fiksira za sajlu ili crevo koje je fiksirano na obali a na širem obodu kupe su lopatice. Ima da se okreće samo tako.
[ Bora_Radar @ 29.10.2019. 09:35 ] @
Mr.Milija
Drago mi je da si ,,zamislio,, moju konstrukciju Spiralne pumpe za vodu i predlažeš još ulaza za vodu da bude još efikasnija.Da proizvodi besplatnu struju da kuće u planinama zasvetle to bi bio vidan napredak-progres. Tehnika je napredovala i napravila stvari koje omogućavaju usavršavanje,a ne da se grčevito držimo zastarelog načina.
[ Bora_Radar @ 29.10.2019. 09:53 ] @
Peđa radioamateru operatoru
Površno si pročitao moj opis konstrukcije Spiralne pumpe za vodu, a žestoko kritikuješ.Sa namerom da zaštitiš da pumpa bude sa jednim ulazom za vodu,ili da se namotavaju više creva što znatno tehnički koplikuje pravljenje i održavanje pumpe.Imaj u vidu da kada je nastala pumpa nije bilo delova koje sada imamo da usavršimo pumpu da može da proizvodi i struju.
[ Predrag Supurovic @ 29.10.2019. 12:08 ] @
Citat:
Bora_Radar: Peđa radioamateru operatoru


Ne znam čemu ovakvo obraćanje...


Citat:

Sa namerom da zaštitiš da pumpa bude sa jednim ulazom za vodu,ili da se namotavaju više creva


Al ti imaš maštu. Šta da zaštitim? Pumpa je jednsotavna, svako mo\e da je pravi i prialgođava svojim potrebama. U diskusiju sam se uključio sam da pojasnim da ta stvar radi i kako radi.

To je pumpa niske efikasnosti kod koje je suština da je jednostavna, pogoni je sama voda i da je upotebljiva tamo gde voda (ili energija) nije neophodna sad i osmah nego se ima gde skladištiti.

Struja se može proizvoditi takvom pumpom ali bi efikasnost bila takva da se taj rad baš i ne bi isplatio.

[ Diskriminanta @ 29.10.2019. 12:33 ] @
Onoliko puta koliko se ugao uranjanja jednog zahvata nalazi u punom krugu toliki broj zahvata možeš ukupno
postaviti - sve ostalo je nepotreban i štetan višak
[ Bora_Radar @ 29.10.2019. 14:02 ] @
Predrag Supurović
Iskreno Ti se izvinjavam zbog pominjanja R. i O. znam da im je to godilo. Prvobitan tekst sam shvatio da nema potrebe za usavršavanjem.
Primi srdačan pozdrav i duboko moje izvinjenje.
S poštovanjem,
Bora Radar
[ MajorFatal @ 29.10.2019. 22:01 ] @
Citat:
Predrag Supurovic:

Vrh kupe se fiksira za sajlu ili crevo koje je fiksirano na obali a na širem obodu kupe su lopatice. Ima da se okreće samo tako.


Nema da se okreće tek tako, lopatice na vodeničnom točku postavljene su u ravnima koje prolaze kroz centralnu simetralu točka, kad bi lopatice na širem obodu kupe bile postavljene isto tako, ne bi se okretala, voda bi samo obilazila, prolazila pored njih, lopatice na obodu moraju da budu zakrivljene u odnosu na simetralu kupe, ali onda su one već čine neku vrsta propelera, samo to sam hteo da kažem.
[ MajorFatal @ 29.10.2019. 22:12 ] @
Citat:
Bora_Radar:
Mr.Milija
Drago mi je da si ,,zamislio,, moju konstrukciju Spiralne pumpe za vodu i predlažeš još ulaza za vodu da bude još efikasnija.


Nisam zamislio, nemam pojma gde su ti oluci, cevi, creva, filteri i lopatice i sve ostalo, možda ne bi bilo loše da nacrtaš to što si zamislio, takođe nisam predlagao još ulaza, pitao sam te zašto si se zaustavio na dva, zašto nisi predložio 6 ili 7, takođe ne mislim da bi tako bila efikasnija, više ulaza podrazumeva više creva a više creva traži više prostora za pakovanje u spiralu, pumpa sa jednim ulazom definitivno bi bila kompaktnije pakovana, sa dva ulaza tek svaki drugi namotaj spirale bi bio rezervisan za jedan ulaz i crevo, na taj način realizovana verovatno bi samo ravnomernije radila.
Opet za Arhimedov vijak bilo bi dosta slobodnog prostora ako bi na noseću šipku bilo namotano samo jedno crevo pa bi vredelo razmotriti situaciju sa više creva.
[ Diskriminanta @ 30.10.2019. 08:40 ] @
Citat:
MajorFatal:

Nema da se okreće tek tako, lopatice na vodeničnom točku postavljene su u ravnima koje prolaze kroz centralnu simetralu točka, kad bi lopatice na širem obodu kupe bile postavljene isto tako, ne bi se okretala, voda bi samo obilazila, prolazila pored njih, lopatice na obodu moraju da budu zakrivljene u odnosu na simetralu kupe, ali onda su one već čine neku vrsta propelera, samo to sam hteo da kažem.


Da upotrebim tvoju parolu: "Nemoj da pricas?" i da dodam "svašta"

Mogao bi i ti nešto da nacrtaš pa da vidimo ko i gde greši.
[ Bora_Radar @ 30.10.2019. 09:07 ] @
Mr.Milija /Sv.Ilija vatra sve Milija/
Oluk se nalazi po obodu točka i predstavlja prvi namotaj i nasttavlja-spoja sa crevom,ostalo je sve isto pa nema potrebe za objašanjavanjem. To što ima dva ulaza za vodu i što može još imati do korisnog /po objašnjenju predhodnika/ je zbog lakšeg razumevanja,efikasnijeg i ravnomernijeg rada bez pulsiranja. U staro vreme nije bilo delova kao sada /jednosmerni ventil/ čijom upotrebom moguće unaprediti efikasnot Spiralne pumpe za vodu. Nisam pominjao cevi,filtere i sl.
S poštovanjem,
Bora Radar.
[ Predrag Supurovic @ 30.10.2019. 10:18 ] @
Citat:
MajorFatal:
Citat:
Predrag Supurovic:

Vrh kupe se fiksira za sajlu ili crevo koje je fiksirano na obali a na širem obodu kupe su lopatice. Ima da se okreće samo tako.


Nema da se okreće tek tako, lopatice na vodeničnom točku postavljene su u ravnima koje prolaze kroz centralnu simetralu točka, kad bi lopatice na širem obodu kupe bile postavljene isto tako, ne bi se okretala, voda bi samo obilazila, prolazila pored njih, lopatice na obodu moraju da budu zakrivljene u odnosu na simetralu kupe, ali onda su one već čine neku vrsta propelera, samo to sam hteo da kažem.


Podrazumeva se da se lopatice postavljaju tako da se dobije maksimalan potisak vode. Suština spiralne pumpe je da nije potreban veliki potisak da bi ona radila i zato može da radi i kad je veoma improvizovana.

Recimo, test koji sam ja radio radio sam sa starim topkom od bicikle. Nisam imao ni lagere nego sam samo provukao parče armature kroz osu točka. Provizorno sam prikačio crevo kroz žbice točka i točak nije imao nikakve lopatice, čak ni gumu. Potisak koji je pravila voda samo trenjem o metalni točak i uz značajno veći otpor okretanju točka oko armature kao osovine (jer nije bilo lagera) je bilo dovoljno da pumpa radi.


[ zzzz @ 30.10.2019. 16:36 ] @
Naziv uređaja ukazuje da je to nešto ispod nivoa vodenice.Ne treba saglasnost čak ni lokalne zajednice jer nema izrade brane ili nekog drugog remećenja toka potoka ili rječice.
Uređaj napravljen od otpadnog materijala.Lako i brzo se postavlja i uklanja.

Dobro je znati izračunavati snagu [wati] vodenog kola,kako bi se orjentisali šta se time može postići.Evo kratke upute:Koristimo dinamički pritisak vode (p=1000(vr)^2/2)na površinu lopatice (A=bxh) da dobijemo silu (F=pxA).Snaga je umnožak sile i brzine lopatice (N=Fxvl).vr je relativna brzina vodenog toka u odnosu na lopaticu i najbolje iskorištenje je kad je upola manja od brzine vodenog toka v.

Evo jedan primjer:Izmjerimo brzinu vodenog toka i neka je ispalo v= 2m/s.Odaberemo relativnu brzinu vr=v/2=1 m/s.Dinamički pritisak p=500 Paskala.Neka su lopatice prepolovljene flaše PET ambalaže b=0.1m i h=0.2m.Sila F=500x0.02=10 N.Snaga je oko Fxv=10x1=10 wati.Moglo bi to pogoniti mali generator (dinamo) od bica.

Predrag Supurovic je predložio odbačeni točak bicikla.Ja bih dodao lopatice koliko tok vode dozvoljava po širini i dubini,i zadržao osovinicu sa ležajevima.Nosač takvog vodenog kola može se sklepati na mnogo načina,čak i od drvenih letvi.Prilažem skicu kola bez tog nosača.

Ako umjesto elektrane to koristimo za pretakanje vode najbolje je napraviti membransku pumpu.Skicu te samouradive pumpe sa nešto proračuna ću dati u sledećem javljanju.
[ zzzz @ 31.10.2019. 18:35 ] @
Membranska pumpa je zgodna spravica za pumpanje vode na željenu visinu.Evo kako se mogu izračunati potrebne dimenzije pumpe ovisno o raspoloživom terenu.Naprimjer ako želimo poslati vodu u neki rezervar koji je u odnosu na nivo potoka viši za naprimjer 12 m.
Neka nam je vodeno kolo baš onakvo kako je prikazano na prethodnoj skici.

Snaga N=10 wati
Sila na lopatici F=10 njutna
Radijus na kome djeluje ta sila R=0.5 metara
Obodna brzina točka v=1 metar u sekundi.
Visina dizanja 12 metara.
----------------------------------
Pritisak stupca vode je p=1.2 bar
Izaberem radijus koljenastog vratila 50 mm
Sila na ojnicu F1=(500/50)*10=500 njutna
Površina klipa membranske pumpe Ak=50/1.2=41 cm^2
Prečnik klipa d=70 mm
Prečnik membrane D=100 mm
Zapremina vode po jednom ciklusu q=4*0.5*0.41=0.8 litre
Period (vrijeme obrtaja točka) T=pi*D/v=1.57 sekundi.
Dobava vode na sat Q=1.8 metara kubnih.
---------------------------------
Ova računica je idealizirana,a koliki je stepen korisnog djelovanja ovisi o pedantnosti izrade.Realno je za očekivati da se može postići Q=0.9 m^3/h
[ MajorFatal @ 01.11.2019. 20:58 ] @
Citat:
djoka_l:
Evo ti računice:
neka je brzina račničarske reke 2m/s. Posle prolaska preko lopatice brzina reke, recimo padne na 1m/s

Da bi dobio 1MW, ispada da je masa vode koja mora da prođe preko lopatica 1MW * 2 / 1 odnosno 2 miliona kilograma u jednoj sekundi, iliti 2000 kubnih metara vode.

Pošto smo rekli da je delta v 1 m/s ispada da lopatica treba da ima 2000 m kvadratnih, recimo to je 44x44 m

Sledeće pitanje...


Sledeće pitanje...je...da li lopatice lebde kroz vazduh...ili su postavljene na neki točak, ako su postavljene na točak da li je moguće da osobine (dimenzije, težina, broj lopatica...) točka ne igraju ulogu već samo površina lopatica...?

Na slici su dva točka, jedan sa samo 4 lopatice površine svaka 2000 m2, a drugi sa mnogo više recimo 100 lopatica dimenzija 45x45 metara, oba će uz pridružen generator uspeti da generišu po 1MW?Drugo pitanje je da li mogu da napravim 10 puta manje lopatice ali da ih stavim na pokretnu traku pa da ih u svakom trenutku bude 10 puta više u vodi, na primer lopatice 45x45 metara su prilično nerealne za izvedbu, ali 5x5 metara već prilično realnije sa današnjom tehnologijom, da li će 80 lopatica na pokretnoj traci uspeti da generiše istih 1MW ili se računica odnosi samo na uobičajeni oblik točka sa lopaticama na koji smo navikli na parobrodima i vodenicama koji je manjim delom zaronjen u vodu i do koga su ljudi došli eksperimentima i računicom?[ MajorFatal @ 01.11.2019. 21:50 ] @
Citat:
Diskriminanta:
Citat:
MajorFatal:

Nema da se okreće tek tako, lopatice na vodeničnom točku postavljene su u ravnima koje prolaze kroz centralnu simetralu točka, kad bi lopatice na širem obodu kupe bile postavljene isto tako, ne bi se okretala, voda bi samo obilazila, prolazila pored njih, lopatice na obodu moraju da budu zakrivljene u odnosu na simetralu kupe, ali onda su one već čine neku vrsta propelera, samo to sam hteo da kažem.


Da upotrebim tvoju parolu: "Nemoj da pricas?" i da dodam "svašta"

Mogao bi i ti nešto da nacrtaš pa da vidimo ko i gde greši.


Evo, puštene nizvodno da ih nosi voda i definiše tako njihov položaj i kretanje, od ove tri kupe dve sa strane se ne bi okretale i pored dodatih lopatica, samo bi se ova u sredini okretala zbog tako postavljenih lopatica, ali zbog njihovog položaja i načina funkcionisanja ne bih ih više nazivao lopaticama već pre celu konstrukciju propeler, eventualno kompromisno lopatice propelera... bolje?
[ Diskriminanta @ 01.11.2019. 23:48 ] @
Citat:
MajorFatal: Evo, puštene nizvodno da ih nosi voda i definiše tako njihov položaj i kretanje, od ove tri kupe dve sa strane se ne bi okretale i pored dodatih lopatica, samo bi se ova u sredini okretala zbog tako postavljenih lopatica, ali zbog njihovog položaja i načina funkcionisanja ne bih ih više nazivao lopaticama već pre celu konstrukciju propeler, eventualno kompromisno lopatice propelera... bolje?


Svašta!!!

Bacio si tri kupe da ih voda nosi. Pa neće se okretati ni jedna jer nema relativnog kretanja između njih i vode.
To je potpuno isto kao da si ih bacio u vodu koja ne teče već miruje.
[ MajorFatal @ 02.11.2019. 01:11 ] @
Kupa u sredini će se apsolutno okretati oko svoje centralne ose jer će voda koja apsolutno protiče ispod nje da apsolutno dejstvuje na tako postavljene lopatice da je apsolutno okreće dok ova apsolutno pluta na apsolutnoj površini vode, kao što vidiš apsolutno nema mesta da u sledećih 5 poruka objašnjavaš "relativno" kretanje između nje i vode kao ni to da kupa miruje u odnosu na poziciju na obali ali ipak i ne miruje jer se vrti :)

Prihvativši sve kritike i sugestije iz prethodnih komentara odlučio bih se za neku ovakvu varijantu... : Na centralnu osovinu (1.) namotane su spiralno 3 cevi (2.), početak ovih cevi uronjen je u vodu reke koja teče (3.), moglo bi i više cevi da se namota oko jedne ose ali samo su tri da bi ostao međuprostor koji nam obezbeđuje da direktno na centralnu osovinu bude montiran točak sa lopaticama (4.) koji će da okreće protok vode u reci a zajedno sa njim i osovinu i namotane cevi, da bi savladali visinsku razliku od 160 metara tu su i dodatni podupirači (5.) koji takođe mogu da se realizuju zbog međuprostora među cevima, sa visine od 160 metara pada 0,6 kubika vode u sekundi (6.) na turbinu (7.) vezanu na dinamo (8.) odakle se distribuira energija (9.).

Početak je uronjen u vodu jer Arhimedov vijak malo drugačije funkcioniše od spiralne pumpe pa nema potrebe da taj deo prolazi kroz vazduh.

Nisam nacrtao ali voda koja završi na turbini spravi potočić koji se posle koristi za navodnjavanje bašte.Citat:
zzzz:
Ako umjesto elektrane to koristimo za pretakanje vode najbolje je napraviti membransku pumpu.


Nećemo koristiti za pretakanje vode iz šupljeg u prazno već jedino i isključivo za elektranu, sva svoja druga pretakanja, navodnjavanja, meliorizacije, petogodišnje planove, rukavce, natege, olučne cevi i ostalo možete da raspravljate u posebnoj za to otvorenoj temi, ako se membranska pumpa ne uklapa u koncept elektrane molim te da ne nastavljaš da razvijaš ideju ovde već negde drugde.
[ Diskriminanta @ 02.11.2019. 07:43 ] @
MajorFatal: "Evo, puštene nizvodno da ih nosi voda i definiše tako njihov položaj i kretanje...."

A u koje more ili u koji ponor ih nosi voda?
[ Bora_Radar @ 02.11.2019. 13:04 ] @

Spiralna pumpa za vodu
Konstruktori predlažem usavršavanje Spiralne pumpe za vodu, da se ugradi oluk po obodu točka da umesto jednog ulaza za vodu ima tri ili više zavisno od prečnika točka. Oluk je prvi krug-namotaj na točku, a na početku je otvor za zahvatanje vode, drugi ulaz za vodu je spojen jednosmernim ventilom na sredini oluka, a treći ulaz za vodu je pri kraju oluka spojen sa jednosmernim veltilom. Kraj oluka je spojen sa crevom koje spiralno namotano na točak,a kraj creva je spojen za šuplju osovinu glavčine točka za izlaz vode pod pritiskom. Pri okretanju točka prvi ulaz zahvata vodu izdiže se ka vrhu, zatim drugi i treći ulaz zahvaju vodu i pune crevo. Voda teče ka centru-kraju creva gde se stvara veći pritisak za navodnjavanje. Prvi, drugi i treći ulaz za vodu na oluku omogućavaju češće punjenje creva vodom da i težinom doprinese da pritisak u centru bude još veći ravnomernijeg toka da može proizvoditi i struju.
Spoštovanjem, Bora Radar.

ZZZZ
Molim Vas objasnite koja pumpa je efikasnije Spiralna ili mambranska.
Da li membransku pumpu može prosečan da napravi ili se kupuje.
Hvala, Pozdrav.

[ MajorFatal @ 02.11.2019. 15:35 ] @
Citat:
Diskriminanta: Ovo je a p s o l u t n o besmisleno lupetanje!
Pa hvala ti, ako mogu molim te da te zamolim da ne farbaš delove teksta u boje, ovde su ljudi pretežno pismeni i znaju sva slova...

Citat:
DiskriminantaMajorFatal: "Evo, puštene nizvodno da ih nosi voda i definiše tako njihov položaj i kretanje...."

A u koje more ili u koji ponor ih nosi voda?


"Dunavom do crnog mora, sve je dalje prosta stvar".

Citat:
Bora_Radar: Spiralna pumpa za vodu...


Aaa, tek sad sam skapirao šta hoćeš da kažeš, ali ne mogu da znam da li bi tako radila bolje ili uopšte ne bi radila, vazduh je koliko toliko ali ipak stišljiviji od vode, moguće da ima svoju ulogu u crpljenju vode iz reke na takav način...
[ Diskriminanta @ 02.11.2019. 17:31 ] @
Ne bi bilo loše da naučiš šta znače reči držati, nositi, plivati, plutati.
[ MajorFatal @ 02.11.2019. 17:52 ] @
Ne mogu da ti obećam, zvuče kao komplikovane višesložne reči.
[ Diskriminanta @ 02.11.2019. 20:53 ] @
Verujem u tebe!
[ Predrag Supurovic @ 02.11.2019. 22:31 ] @
Citat:
Diskriminanta:
Citat:
MajorFatal: Kupa u sredini će se apsolutno okretati oko svoje centralne ose jer će voda koja apsolutno protiče ispod nje da apsolutno dejstvuje na tako postavljene lopatice da je apsolutno okreće dok ova apsolutno pluta na apsolutnoj površini vode, kao što vidiš apsolutno nema mesta da u sledećih 5 poruka objašnjavaš "relativno" kretanje između nje i vode kao ni to da kupa miruje u odnosu na poziciju na obali ali ipak i ne miruje jer se vrti .


Ovo je a p s o l u t n o besmisleno lupetanje!


Ima i kulturnijih načina da kažeš da nisi u stanju da razumeš rečeno.

Neko je već pomenuo propeler. Ako ne razumeš kako se to propeler okreće u vodenom toku onda sigurno ne razumeš ni kako se okreće u vazdušnom toku. Reklo bi se da je po tebi i vetrenjača nemoguća naprava. :)

[ Diskriminanta @ 03.11.2019. 07:38 ] @
Pa pogledaj sliku na kojoj je MajorFatal prikazao tri kupe koje plutaju na vodi

Kako su te kupe pridržane da ih voda ne odnese i zašto bi bilo koja od njih rotirala?

Osim toga ni na jednoj kupi nema "zakrivljenih" lopatica ili vi ne znate šta znači izraz "zakrivljen".
Ako neka prava - konkretno osovina kupe - nije paralelna sa ravnima lopatica to ne znači da su te
lopatice zakrivljene.

Citat:
Predrag Supurovic: Ima i kulturnijih načina da kažeš da nisi u stanju da razumeš rečeno.

Vrlo dobro sam razumeo šta je trebalo da se kaže, ali nije "rečeno" kako treba niti je u tehničkom smislu prikazano kako treba.

Vaše frljačenje sa srpskim jezikom i greške u tehničkom smislu kritikovao sam na odgovarajući način


Bojan Bašić: izbrisano pogrdno oslovljavanje sagovornika

[Ovu poruku je menjao Bojan Basic dana 03.11.2019. u 14:31 GMT+1]
[ zzzz @ 03.11.2019. 09:52 ] @
Citat:
Bora_Radar:

Spiralna pumpa za vodu.......

ZZZZ
Molim Vas objasnite koja pumpa je efikasnije Spiralna ili mambranska.
Da li membransku pumpu može prosečan da napravi ili se kupuje.
Hvala, Pozdrav.


1)Ispravno je reći vijčana (Arhimedova) a ne spiralna.Namotavanje u vidu bureka ili na kupu nema baš puno smisla.

2)Kad se uporede otpori strujanja (mehanika fluida ili eksperimentom) vidi se koiko je efikasnija membranska pumpa.Dužina zavojnice je oko 10x veća od dužine njene ose.Ali kad je visinska razlika sasvim mala (1 do 2 m),onda bih zbog jednostavnosti išao na vijčanu.

3)Ko se sjeća naftarica i lož ulja (olo 1970 g.) onda zna za jeftinu membransku pumpu na nožni pogon.Mislim da ih ima i sad za neka pretakanja.

4)Samogradnja omogućava bolju prilagođenost konkretnoj situaciji na terenu.Prosječno intuitivan samograditelj može da je sklepa na mnogo različitih načina od odbačenih materijala i sa skromnim alatom.

[ zzzz @ 03.11.2019. 10:27 ] @
Citat:
MajoFatal:...... sa visine od 160 metara pada 0,6 kubika vode u sekundi (6.) na turbinu (7.) vezanu na dinamo (8.) odakle se distribuira energija (9.).


N=160x6000 ili 960000W (960kW),a to je oko 700 ojra na dan.Zavidna zarada.
[ Predrag Supurovic @ 03.11.2019. 10:27 ] @
Citat:
zzzz:
1)Ispravno je reći vijčana (Arhimedova) a ne spiralna.Namotavanje u vidu bureka ili na kupu nema baš puno smisla.Spirala ima smisla jer ona podiže pritisak u cevi. To je drugačiji princip od arhimedovog vijka koji samo podiže vodu.
[ MajorFatal @ 03.11.2019. 18:17 ] @
Citat:
Diskriminanta:

Kako su te kupe pridržane da ih voda ne odnese i zašto bi bilo koja od njih rotirala?
Pridržane su magijom, a dve sa strane ne bi ni rotirale kad bi ih napravili.


Citat:
Osim toga ni na jednoj kupi nema "zakrivljenih" lopatica ili vi ne znate šta znači izraz "zakrivljen".
Ako neka prava - konkretno osovina kupe - nije paralelna sa ravnima lopatica to ne znači da su te
lopatice zakrivljene.
Ali ja i nisam napisao da su zakrivljene, već da su zakrivljene u odnosu na osu, a sve poredeći ih sa modelima kod kojih nije tako, smatram da je dovoljno informacija za razumnu osobu, ali sam dodatno i nacrtao.
Dodao bih još da crteži koje prilažem nisu tehnički već ilustracije, i da je fiksno crevo najbolje vezati prusikovim čvorom :)
[ MajorFatal @ 03.11.2019. 18:28 ] @
Citat:
zzzz

2)Kad se uporede otpori strujanja (mehanika fluida ili eksperimentom) vidi se koiko je efikasnija membranska pumpa.Dužina zavojnice je oko 10x veća od dužine njene ose.


Što se tiče uštede materijala ok (mada bi neka cev kojom se izbacuje voda bila iste dužine kao dužina zavojnice) a što se tiče efikasnosti morali bi da vidimo pod istim uslovima (isti točak, ista reka) koji model je u stanju da veću količinu vode podigne na višu kotu po manjoj jedinici vremena...

Citat:
zzzz: N=160x6000 ili 960000W (960kW),a to je oko 700 ojra na dan.Zavidna zarada.


Ala ti brzo računaš, ko Šojić :)

Orijentir su mi bile derivacione mhe koje se kreću većinom 100KW - 700KW a zbog kojih unište reku, stanovništvo i živi svet. Ako bi smislili nešto bolje možda bi odustali od pravljenja istih i prešli na bolje.
[ Diskriminanta @ 03.11.2019. 19:59 ] @
Citat:
MajorFatal:
Pridržane su magijom, ....


Možda bi trebalo da te neko opomene da ovo nije madzone nego forum za fiziku.

Citat:
Ali ja i nisam napisao da su zakrivljene, već da su zakrivljene u odnosu na osu, a sve poredeći ih sa modelima kod kojih nije tako, smatram da je dovoljno informacija za razumnu osobu, ali sam dodatno i nacrtao.


Napisao si!
Ako je nešto zakrivljeno onda je to jasna informacija za svaku razumnu osobu.
[ MajorFatal @ 03.11.2019. 20:40 ] @
Otprilike pre 3 strane je Predrag napisao da su sajlom fiksirane za obalu, ako ti to nije dovoljna informacija ne znam šta može da ti pomogne.
Citat:
Diskriminanta: Napisao si!
Ako je nešto zakrivljeno onda je to jasna informacija za svaku razumnu osobu.


Slažem se, ali kad bi bile i zakrivljene to ne bi ometalo njihovu funkcionalnost već naprotiv doprinelo, pa mi nije jasno zašto moram da potrošim 200 reči na nešto što je očigledno?
[ Diskriminanta @ 03.11.2019. 21:41 ] @
Citat:
MajorFatal: Otprilike pre 3 strane je Predrag napisao da su sajlom fiksirane za obalu, ako ti to nije dovoljna informacija ne znam šta može da ti pomogne.

Na tvojim slikama nema ni tvojih ni Predragovih sajli.

Citat:
Slažem se, ali kad bi bile i zakrivljene to ne bi ometalo njihovu funkcionalnost već naprotiv doprinelo, pa mi nije jasno zašto moram da potrošim 200 reči na nešto što je očigledno?

Pa nije trebalo da potrošiš ni jednu - na slici se vidi kako su postavljene.
[ zzzz @ 03.11.2019. 22:04 ] @
Citat:
Predrag Supurovic:
Spirala ima smisla jer ona podiže pritisak u cevi. To je drugačiji princip od arhimedovog vijka koji samo podiže vodu.


Kako?Mozes li objasniti rjecima ili nekom formulom?
[ Bora_Radar @ 03.11.2019. 22:41 ] @
Mr.Milija
Oluk je po obodu točka i prvi je namotaj spojen zadnjim krajem sa spiralnim crevom, a prednjim otvorom zahvata vodu. To što ima tri i više ulaza za zahvatanje vode da puni spiralno crevo sa što manje praznog hoda.
Jedno spiralno crevo na točku ima jedan ulaz za zahvat vode i čini prazan hod od 360 stepeni.Više spiralnih creva praviće više praznih hodova po 360 stepeni. Plus što postaje kabasto sa mnogo metara creva.
[ Predrag Supurovic @ 03.11.2019. 23:24 ] @
Citat:
zzzz:
Citat:
Predrag Supurovic:
Spirala ima smisla jer ona podiže pritisak u cevi. To je drugačiji princip od arhimedovog vijka koji samo podiže vodu.


Kako?Mozes li objasniti rjecima ili nekom formulom?


Pa prosto je. Prvi "navoj" u spirali je najduži, kako se voda potiskuje u u nutrašnje navoje koji su sve kraći tako se povećava pritisak jer ista količina vode mora da stane u manji prostor.

Zato je bitan vazduh. Voda nije stišljiva, i bitno je da pumpa naizmenično zahvata i vodu i vazduh. Vazdušni mehurovi koji se tako prave u crevu su ti koji se pod pritiskom sabijaju. I zaista - kada voda konačno izađe na drugom kraju ceva, ona ne teče i ne curi nego izbija pod pritiskom ali i neravnomerno zbog vazdušnih mehurova.

Proračune možeš lako naći na Internetu.
[ Predrag Supurovic @ 03.11.2019. 23:32 ] @
Citat:
Bora_Radar:
Oluk je po obodu točka i prvi je namotaj spojen zadnjim krajem sa spiralnim crevom, a prednjim otvorom zahvata vodu. To što ima tri i više ulaza za zahvatanje vode da puni spiralno crevo sa što manje praznog hoda.
Jedno spiralno crevo na točku ima jedan ulaz za zahvat vode i čini prazan hod od 360 stepeni.Više spiralnih creva praviće više praznih hodova po 360 stepeni. Plus što postaje kabasto sa mnogo metara creva.


Za spiralnu pumpu je preporuka da 50% uzima vazduh a 50% vodu. Ako bi se uradilo tako ako ti predlažeš da se naprvi više ulaza za zahvatanje ne bi smelo daporemeti taj odnos (I ne bi ga ni poremetilo, opet bi u crevu bilo 50% vode i 50% vazduha samo bi vazdušni mehurovi bili učestaliji). Jedino što bi se dobilo to je da voda izlazi ravnomernije. Međutim to nije naročito bitno jer će voda svakako izlaziti neravnomerno. Kome to nije bitno neće se time ni baviti. Kome jeste bitno on će na izlazu iz pumpe postaviti sud u koji će da skladišti vodu i vodu će koristiti iz tog suda a ne direktno iz pumpe.

Postavljanje više spiralnih creva na isti točak se radi samo da se poveća količina vode koja se zahvata i to mehanički nije ništa komplikovano izvesti - čak je logično postaviti najmanje dva spiralna creva, sa obe strane točka po jedno.

[Ovu poruku je menjao Predrag Supurovic dana 04.11.2019. u 01:01 GMT+1]
[ Predrag Supurovic @ 03.11.2019. 23:44 ] @
Citat:
MajorFatal:
a što se tiče efikasnosti morali bi da vidimo pod istim uslovima (isti točak, ista reka) koji model je u stanju da veću količinu vode podigne na višu kotu po manjoj jedinici vremena...


Kada govoriš o efikasnosti onda omdah zaobići spirane pumpe. One su veoma neefikasne.

Ako ti je ideja da proizvodiš električnu energiju onda je proizvodi direktno tako što voda pokreće elektrogenerator. To ti je značajno efikasnije.

Spiralna pumpa ima sasvim drugu namenu, da u dugom vremenskom periodu podiže vodu na potrebnu visinu da bi se ta voda skladištila i koristila kasnije po potrebi. Za neke namene može da se koristi i direktno, recimo za navodjavanje, ako pumpa daje dovoljnu količinu vode za takvu namenu.

To ti je slično kao napajanje solarnim panelima. Ako hoćeš da imaš solarnu ernegiju u kući 24 sata svkai dan onda moraš da dimenzioniraš ceo sistem tako da može da ti stalno daje potrebnu količinu energije. Međutim, ako ti totreba za vikendicu u koju odeš jednom u dve nedelje ili jednom mesečno ili ređe i budeš dva dana, onda ti posao radi i mali solarni panel jer ima mnogo vremena da puni akumulator i akumulator koji može da uskladišti dovoljno energije da zadovolji tvoje potrebe za dva dana. A može da ti soalrni panel i ne treba jer jednostavno za toliko napuniš akumulator kod kuće i poneseš ga sa sobom u vikendicu.

[ MajorFatal @ 03.11.2019. 23:49 ] @
Citat:
Diskriminanta: Pa nije trebalo da potrošiš ni jednu - na slici se vidi kako su postavljene.
... :) vidi se, i ne moram da potrošim reči, ali to tek kad sam potrošio vreme da ih nacrtam, a moje vreme nije baš fraj načisto.

Citat:
Na tvojim slikama nema ni tvojih ni Predragovih sajli


Nema, nisam nacrtao, da li želih da ih nacrtam? :) Ako ćemo pravo nema ni spiralno namotano crevo koje je glavno za funkcionalnost...

Hajd najozbiljnije što mogu, Predrag je ovo verovatno pročitao negde, pa mu se svidelo, ideja gde naletiš na reku samo zabaciš, fali par tehničkih detalja, spiralno namotano crevo se nikako ne može završavati na telu/stranici/ivici kupe, već mora prevršiti vrh kupe, inače bi cevasta spojnica osim rotacije oko svoje ose rotirala i oko ose kupe pa dodatno curkala, ako prevrši vrh, kupa više ne bi mogla da bude vezana/fiksirana vrhom...jer bi onda taj deo creva pri vrhu..rotirajući..namotao i sajlu oko sebe..tako da jedino ostaje da kupa bude fiksirana tako što je privezana sajlom za fiksni deo creva, za šta sam predložio prusikov čvor, jer mašnice sa pertli ne bi bile dovoljno jake, a omče bi lomile crevo, ako ovo nije ono na čemu insistiraš ja stvarno ne znam šta je, još bi trebalo upariti lopatice (propeler) sa namotajima creva, da se ne bi kupa okretala u kontra smeru, sve ovo meni ispada iz opisa "diy" samogradnja, jednostavno, inprovizovano.. no dobro.

Citat:
Bora_Radar: Mr.Milija
Oluk je po obodu točka i prvi je namotaj spojen zadnjim krajem sa spiralnim crevom, a prednjim otvorom zahvata vodu. To što ima tri i više ulaza za zahvatanje vode da puni spiralno crevo sa što manje praznog hoda.


U prethodnoj poruci od Predraga možeš pročitati po treći put u toku ove diskusije mislim, da što manje praznog hoda nije cilj, već zahvatanje vazduha koje ti zoveš prazan hod ima svoju ulogu...po treći put rekao bih...
[ MajorFatal @ 03.11.2019. 23:56 ] @
Citat:
Predrag Supurovic:

Ako ti je ideja da proizvodiš električnu energiju onda je proizvodi direktno tako što voda pokreće elektrogenerator. To ti je značajno efikasnije.


Pa nekako, već posle nekoliko replika na ovoj diskusiji, ja sam skapirao da sve ovo što sam predložio nije ništa drugo do specifičan sistem prenosa, tako da .. ne dobijam ništa, pride mjanjic tvrdi da će sistem prenosa sa svojim gubitcima da dovede da ne mogu da napravim ni 100W sa točkom i lopaticama dimenzija 45 metara stranica...
[ MajorFatal @ 04.11.2019. 00:04 ] @
Citat:
Predrag Supurovic:

Zato je bitan vazduh. Voda nije stišljiva, i bitno je da pumpa naizmenično zahvata i vodu i vazduh.


Voda je takođe stišljiva, samo mnogo, mnogo manje od vazduha...
[ Predrag Supurovic @ 04.11.2019. 00:17 ] @
Pa da. :)

Ja baš ne bih rekao da je 100W naročit uspeh, viđao sam klasične mikroelektranice napravljene od primitivnog i relativno malog točka i nekog motora izvađenog ko zna odakle koje su davale priličnu količinu energije. Narvno z akilovate i megavate ti treba i ozbiljna elektrana :)

Al to je kada direktno koristiš energiju iz reke. Ako je pretačeš pumpom pa koristiš pretočenu vodu, onda koristiš samao energiju slobodnog pada te pretočene vode.
[ zzzz @ 04.11.2019. 08:22 ] @
Citat:
Predrag Supurovic:

Proračune možeš lako naći na Internetu.


Nadjoh,i uljepsah sebi dan.Evo opisa i proracuna.

Citat:
"Osnovni princip rada:

Vodeni tok okreće vodenični točak, koji posudom na obodu točka zahvata naizmenično vodu i vazduh, te je ubacuje u spiralnu cev. U toku kretanja kroz spiralnu cev vazduh i voda stvaraju pritisak koji je dovoljan za pumpanje “podizanje” vode.
Karakteristike

Spiralne vodene pumpe – Maksimalni kapacitet pumpe čija je spirala pre?nika oko 3 m i prečnika cevi 1 1/4 “je oko 14.000 litara/24h; manje pumpe prečnika do 2 m, instalirane na manjim potocima, koje koriste standardna creva imaju kapacitet do 3.000 l / dan. Pumpa može da “podigne” vodu do visine od 10-16 m.

Proračun

Detaljan i pojednostavljen proračun nisam našao na internetu. Verovatno zato: jer je podržan složenijim matematičkim modelom diferencijalnog računa. Postoji nekoliko jako uticajnih parametara. Brzina rečnog toka, visina rečnog vodostaja, uronjenost lopatica i spirale u rečni tok, broj obrtaja VODENIčNOG točka i broj lopatica točka, prečnik cevi spirale, broj zavojnica spirale, prečnik spirale itd."

------------------ No coment.
[ Predrag Supurovic @ 04.11.2019. 08:48 ] @
zzzz, menu pre par dana iskoči čak i neki naučni rad na tu temu. Probaću opet da potražim pa ću okačiti.
[ Predrag Supurovic @ 04.11.2019. 09:48 ] @
https://royalsocietypublishing...oi/full/10.1098/rspa.2017.0533

http://epubs.surrey.ac.uk/8458...e%20Wirtz%20pump%20-%20AAM.pdf

https://lurkertech.com/water/pump/mortimer/mortimer.pdf

https://lurkertech.com/water/pump/tailer/

https://www.researchgate.net/p...g_a_spiral_pump_for_irrigation

[ Bora_Radar @ 04.11.2019. 15:43 ] @
Predrag Supurović
Predlažem Vam da utvrdite efikasnost Spiralne pumpe za vodu sa jednim ulazom,kao i sa dva i više ulaza za zahvat vode za jedno spiralno namotano crevo na točak.Nadam se da nećete imati poteškoća da to uradite jer ste već obavili gro poslova. Nagađanja nisu merodavna da se dođe do sigurne i tačne efikasnosti.
[ Diskriminanta @ 04.11.2019. 18:58 ] @
U svakom navoju spiralne pumpe postoji i voda i vazduh. Vazduh je, naravno, na gornjoj strani tog navoja.
Okretanjem pumpe odnosno svih navoja voda se na jednoj strani podiža a na drugoj spušta. Kada voda sa
te strane na kojoj se podiže dođe do vrha ona se kroz vazduh preliva na onu stranu koja se spušta. pri tom
se voda i vazduh međusobno mešaju i dobiva se emulzija vode i vazduha iako još i dalje ostaje ostatak
nepomešanog vazduha pri vrhu. Sada smo dobili emulziju koja je stišljiva iako je voda u toj emulziji zaista
zanemarljivo stišljiva. Dakle emulzija je kao celina stišljiva i, naravno, vrlo ekspandirajuća kada se na izlazu
izgubi pritisak. Emulzija je manje specifične težine od vode i kao takva prilikom ekspanzije nosi i raspršenu
vodu na veću visinu nego kada bi voda bila sama.

Dakle voda se meša sa vazduhom te nastaje emulzija koja ima drukčija fizička svojstva nego voda sama.

Takva emulzija prilikom espanzije nosi i delove vode koji su joj na putu i koji nisu deo te emulzije
[ Bora_Radar @ 04.11.2019. 20:15 ] @
Diskriminanta
Dali je tvoje objašnjenje o mešanju vode i vazduha u crevu odgovor na moj predlog da se Spiralna pumpa za vodu puni sa dva ili više ulaza za vodu. Da se izbegne prazan hod od 360 stepeni, da spiralno crevo bude punije i efikasnije.Voda u reci je takođe pomešana sa vazduhom.
[ Predrag Supurovic @ 04.11.2019. 21:01 ] @
Diskriminanta: Ne mešaju se voda i vazuh u crevu. Bukvalno ide malo vode pa malo vazduha, malo vode, malo vazduha i tako se kreću kroz crevo s tim da se vazduh sabija. Ovo je provereno jer u prototipu koji sam pravio sam koristio providno crevo i to se lepo videlo.

To se može zaključiti i po tome što voda izlazi iz pumpe u kratkim mlazovima. Kako se bliži izlazu vazdušni mehur se širi i izbaci vodu koja se nalazi ispred njega.


Bora_Radar: pođi od pretpostavke da u prvi prsten spirale ne može da stane više vode (i vazduha) nego što je zapremina tog creva. U prvom prstenu nema dodatnog pritiska ili je one veoma mali, jer pritisak raste postepeno kako voda sve više ulazi u spiralu creva. Prema izvorima, najbolje je kada je u crevu odnos vode i vazduha 50-50%. To znači da je, ako je točak pumpe potopljen u vodu do polovine, jedan usisnik dovoljan. Ako točak manjim delom ulazi u vodu onda ima smisla staviti više usisnika da bi se više vode zahvatilo dok se ne dođe do odnosa 50/50%.

Na kraju, spiralna pumpa po definiciji nije efikasna. Optimizovati u sitna crevca se ne isplati. Kome treba više vode on prosto doda još jedno crevo, poveća zapreminu pumpe i tera dalje.
[ MajorFatal @ 04.11.2019. 22:54 ] @
U principu pošto se Arhimedov vijak može realizovati tako što se cev spiralno namota oko ose poštujući neke principe i uglove, a spiralna pumpa je već spiralna, vi meni predlažete da iskombinujem spiralnu pumpu sa A. vijkom ili šta? :)
[ Diskriminanta @ 05.11.2019. 08:06 ] @
Predrag Supurovic
Bilo bi interesantno da detaljnije opišeš kako dolazi do zarobljavanja vazduha vodom pošto si napravio providan prototip.
[ Predrag Supurovic @ 05.11.2019. 08:18 ] @
Citat:
Diskriminanta:
Bilo bi interesantno da detaljnije opišeš kako dolazi do zarobljavanja vazduha vodom pošto si napravio providan prototip.


Meni je prosto neverovatno da, koliko si zainteresovan za ovu temu, nisi potrošio ni tri minuta da nađeš neki materijal u vezi spiralnih pumpi i nešto saznaš o tome. Čak sam i neke linkove ovde okačio doduše namenjene drugima koji su se zaista interesovali a nisu samo trolovali kao ti. A pun je i YouTube prikaza napravljenih pumpi.

Kako radi spiralna pumpa je tako očigledno da ne znam odakle da krenem da ti objašnajvam, jer ne znam koji deo ne razumeš. Zbog tvojih dosadašnjih komentara, bojim se da ne razumeš neke stvari koje spadaju u osnovnoškolsko gradivo a ne bih tako daleko da idem u objašnjavaju.

Zato se neću mnogo truditi. Eli evo, na prvi upit na yutjubu iskočio mi je jedan video na kome se vidi primper baš sa providnim crevom.

https://www.youtube.com/watch?v=_0nZKAJ-LIk

Znam da će ti prvo pasti u oko da se pumpa ne okreće snagom vode i da ćeš oko toga da troluješ ali baš me briga.

Evo ga još jedan gde je pumpa u vodenom toku, pa je okreće voda tako da tu ne bi trebalo da imaš primedbi.

https://www.youtube.com/watch?v=HNh1xBEbupM

Na kraju krajeva, prototip spiralne pumpe možeš sam da napraviš za deset minuta i probaš u lavoru. Nadam se da ne moram da ti objašnjavam i to kako da uradiš.[Ovu poruku je menjao Predrag Supurovic dana 05.11.2019. u 09:29 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Predrag Supurovic dana 05.11.2019. u 10:53 GMT+1]
[ Bora_Radar @ 05.11.2019. 08:56 ] @
Predrag Supurović
Kada si se toliko angažovao oko Spiralne pumpe za vodu,učini značajan korak i dodaj prvi nampotaj-oluk sa četiri ulaza za zahvatanje vode. Da se izbegne prazan hod od 360 da spiralno crevo bude punije i efikasnije. Kao što vidiš ima različitih mišljenja o kretanju-učinku vode i vazduha u spiralnom crevu. Da se izbegnu nagađanja što nisu merodavna za sigurno i istinito. Učini eksperimenat barem sa dva ulaza za vodu da dobiješ tačne i neoborive dokaze.
Pišeš da spiralna pumpa nije efikasna,kako nije efikasna kada daje džabe vodu za stoku,zalivanje njiva i Viseće vrtove Semiramidine
[ Predrag Supurovic @ 05.11.2019. 09:28 ] @
Citat:
Bora_Radar: Predrag Supurović
Kada si se toliko angažovao oko Spiralne pumpe za vodu,učini značajan korak i dodaj prvi nampotaj-oluk sa četiri ulaza za zahvatanje vode. Da se izbegne prazan hod od 360 da spiralno crevo bude punije i efikasnije. Kao što vidiš ima različitih mišljenja o kretanju-učinku vode i vazduha u spiralnom crevu. Da se izbegnu nagađanja što nisu merodavna za sigurno i istinito. Učini eksperimenat barem sa dva ulaza za vodu da dobiješ tačne i neoborive dokaze.


Mislim da sam objasnio več nekoliko puta da je vazduh u crevu spiralne pupme neophodan i da se remećenjem odnosa količine vode i vazduha narušava rad pumpe.

Gledaj, mene to sa više ulaza ne interesuje toliko da bih pravio. Moje je mišljenje da ću pre da prosto namotam još jedno crevo. Manje je posla.

Mene u opšte ne interesuje tvoja teza. Ti tvrdiš da to treba tako pa dokazuj. Ako je tebi stalo ti pravi, a što se mene tiče ne moraš.

Uzgred, na YouTube su mi iskočile nekolike spiralne pumpe koje imaju dva creva nameštena pod uglom od 180 stepeni i po tvrdnji graditelja to je dovoljno da se dobije kontinualan mlaz vode. Snimci pokazuju kontinualan mlaz.

A zaista još nisam video primer da je neko pravio spiralnu pumpu gde ima više ulaza u isto crevo. Možda je to zato štoje to nepotrebno. A možda se još nije pojavio genijalac koji se toga setio. Ako je tako eto ti prilike da se proslaviš.


Citat:

Pišeš da spiralna pumpa nije efikasna,kako nije efikasna kada daje džabe vodu za stoku,zalivanje njiva i Viseće vrtove Semiramidine


Daj nemoj sad i ti opet ko Diskriminanta da bukvalizuješ. Nije efikasna u smislu da je energija vode koja je potrebna da pumpa radi znatno veća od one koja se dobije iz pumpe. Za pretvaranje enegije vodenog toka u električnu energiju za trenutnu upotrebu što je početna tema to nije dovolno efikasno. Postoje efikasniji načini.

Mislim da sam takođe nekoliko puta ponovio za šta je pumpa pogodna: da se energija skladišti za kasniju povremenu upotrebu ili ako je količina vode koju pumpa daje dovoljna za neke potrebe (kao što je navodnjavanje ili napajanje stoke).

Jel ti imaš neki pik na mene? Ja ne mogu drukčije da razumem ovo nerazumno izvrtanje onog što sam rekao i kontriranje kontriranja radi?
[ Diskriminanta @ 05.11.2019. 12:22 ] @
Predrag Supurovic

Dobro Supuroviću pravo da ti kažem prvi put sam čuo za ovu pumpu ovde na ovom forumu.
Ti se, eto, baviš već dugo ovim problemom i nisi uspeo da ga rešiš, a ja mislim da sam ga rešio
i da sam ti ga već saopštio.

Pumpa ne izbacuje samo vodu nego i vazduh i vodu istovremeno.

Šta to znači?

Znači da je takva mešavina lakša od vode i da se hidrostatskim pritiskom koji se stvara u prvom
velikom namotaju pumpe i koji postoji i u ostalim namotajima može podići na viši nivo nego kad
bi voda bila sama.
U vertikalnom izlaznom crevu mehuri vazduha se podižu(uzgon). Oni i ekspandiraju i prolaze pored vode ali je i guraju
zavisno od prečnika creva. To je dodatna energija.

To je sve!

Tvoja priča o mom nerazumevanju toliko jednostavnih uređaja koji se koriste za pokretanje ove pumpe
je u najmanju ruku smešna. Šta tu ima da se razume izuzev vaših nepreciznih i netačnih izjava koje sam
korigovao i koje ste shvatili kao uvredljive?

[Ovu poruku je menjao Diskriminanta dana 05.11.2019. u 13:37 GMT+1]
[ zzzz @ 05.11.2019. 13:14 ] @
Spiralna pumpa radi jako slično kao i vijčana.Navešću šta im je zajedničko,a šta ne.Svaka razlike idu u prilog jednoj ili drugoj izvedbi pa vi odaberite šta vam se sviđa.

Zajedničko je,
1)Obe pumpe su napravljene od namotaja crijeva sa više zavojaka.
2)Obe imaju osu rotacije kroz središta zavojaka.
3)Obe zahvataju nešto vode i nešto zraka pri svakom okretaju.
3)Obe podignu zahvaćenu vodu za visinsku razliku između zavojaka pri jednom obrtaju.
4)Svi ostali zavojci urade to isto.
5)Uložena energija pri jednom okretaju odgovara umnošku težine vode i visinske razlike između prvog i poslednjeg zavojka.E1=mgh.

Razlika je,
1)Zapremina zavojnica kod vijčane pumpe je konstantna dok kod spiralne pumpe se smanjuje.Dolazi do kompresije vazduha između susjednih zavojnica.
2)Spiralna pumpa treba da ima obrtni priključak na osi rotora,ako se želi podići nivo vode iznad te razine,a vijčana ne.
3)Nagnuti valjak vijčane pumpe tjera vodu do vrha po želji visoko,a spiralna pumpa na izlazu praska i šprica zahvaljujući ekspanziji komprimiranog zraka.(Ovaj račun u sledećoj poruci.Šta taj zrak radi i koliko može pomoći visini dizanja.)
4)Spiralna pumpa može poslužiti za uveseljavanje djece i kućnih ljubimaca,a vijčana ne.
5)Dužina crijeva za zavojak vijčane je kraći nego lod spiralne a visina dizanja veća.

Koliko početaka?Ako se želi ujednačen tok na izlazu ja bih uzeo 3 ili čak pet,jer se sinusoide tako lijepo sabiraju da postaje skoro ravno.(Četiri početka je lošije rješenje od 3)
Potrebna snaga je srazmjerna broju početaka.
[ Predrag Supurovic @ 05.11.2019. 13:41 ] @
Citat:
Diskriminanta:
Dobro Supuroviću pravo da ti kažem prvi put sam čuo za ovu pumpu ovde na ovom forumu.
Ti se, eto, baviš već dugo ovim problemom i nisi uspeo da ga rešiš, a ja mislim da sam ga rešio
i da sam ti ga već saopštio.


Šta nisam uspeo da rešim? Ja sam samo dao pojašnjnje prinicpa kako pumpa radi. SVojevremeno sam napravio prototip, video da to radi i preneo sam iskustva.

Ovo što si ti "objasnio" ja sam već ponovio nekoliko puta u toku diksuisje. Očekivano je da si konačno uspeo da shvatiš.

[ Diskriminanta @ 05.11.2019. 15:39 ] @
Citat:
Predrag Supurovic:
Diskriminanta: Ne mešaju se voda i vazuh u crevu.


Ovo si ti rekao!

Kako to da se ne mešaju kad u startu nisu bili tako pomešani kao na izlazu?

I još da te naučim: Što je više vazduha u smeši to će ona biti lakša i podići će se na veću visinu.

Objašnjenje je kratko i jasno i za njega ne trebaju epske i mnogobrojne falš poruke.

Meni je dakle jasno ali tebi na ovaj način nije bilo jasno i nisam imao šta da naučim od tebe.

Naučio sam na tvoje neosnovane primedbe.
[ Predrag Supurovic @ 05.11.2019. 18:11 ] @
Okačio sam ti čak i video zapise na kojima se vidi kako prolaze voda i vazduh kroz crevo.
Ako to to nije dovoljno ja ti ne mogu pomoći.

[ MajorFatal @ 05.11.2019. 19:03 ] @
Ja mislim da ste vas dvojica obojica delimično u pravu, voda i vazduh se i mešaju i ne mešaju :)
[ Predrag Supurovic @ 06.11.2019. 04:57 ] @
Citat:
MajorFatal: Ja mislim da ste vas dvojica obojica delimično u pravu, voda i vazduh se i mešaju i ne mešaju :)


Ma najcrnj je što je to potpuno nebitno. I da se mešaju efekat bi bio isti. Al mora Diskriminanta da troluje.

Mene čudi da nije komentarisao kako u onim primerima što sam mu okačio sa providnim crevom crevo u stvari nije providno nego je delimično providno. Njemu su takve stari bitne a ne suština :)

[ Diskriminanta @ 06.11.2019. 08:33 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Ma najcrnj je što je to potpuno nebitno.


Pa šta se nalazi u izlaznom crevu? Da li se u izlaznom crevu nalazi samo voda? Posmatraj izlazno
crevo kada stoji vertikalno. U njemu se ne nalazi samo stub vode nego i vode i vazduha. Mešavina
tog stuba lakša je od same vode i zato hidrostatski pritisak, koji postoji u pumpi i koji je jednak i u
vodi i u vazduhu, podiže taj stub na veću visinu od one koja bi se ostvarila kada bi voda bila sama.

Ovim si pokazao da i dalje ne razumeš princip rada ove pumpe, a utrošio si ogromno vreme
čitajući i gledajući razne priloge na Internetu i ko zna šta još.

Bolje bi ti bilo da vreme izgubljeno na optužbe da ja trolujem utrošiš na smireno razmišljanje i da mi
lepo zahvališ što sam ti pomogao da razumeš.

[ Predrag Supurovic @ 06.11.2019. 09:01 ] @
Tačno sam znao da ćeš da izokreneš ono što sam rekao.

Kada sam rekao da je nebitno očigledno je da sam msilio da je nebitno da li su vazduh i voda u crevu izmešani ili ne sve dok se u crevu nalazi 50% vode i 50% vazduha.

A siguran sam da ćeš uspeti i ovo što sam sad rekao da izokreneš :)


Neverovatno mi je da ti u ovoj diskusiji učestvuješ veoma aktivno (još malo pa ćeš duplirati ukupan broj poruka na forumu samo porukama u ovoj temi) a da nisi doprineo ama biš ničim korsinim nego samo provociraš i troluješ. Doduše dosta ti je poruka obrisano pa ti se skor ne povećava baš kao što si izgleda planirao.
[ Diskriminanta @ 06.11.2019. 16:19 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Tačno sam znao da ćeš da izokreneš ono što sam rekao.


Šta sam ja to izokrenuo?

Citat:
Kada sam rekao da je nebitno očigledno je da sam msilio da je nebitno da li su vazduh i voda u crevu izmešani ili ne sve dok se u crevu nalazi 50% vode i 50% vazduha.


Šta je sad ovo? Šta ti znači 50% vazduha? Je li to zapreminsko poređenje vode i vazduha? Pa voda pod pritiskom gotovo ne menja zapreminu.
A vazduh? Zar ti ne vidiš koliko brljaš? Sad ćeš reći da se opet nešto podrazumeva.

Citat:
očigledno je da sam msilio da je nebitno da li su vazduh i voda u crevu izmešani ili ne sve dok se u crevu nalazi 50% vode i 50% vazduha.


Ajde, budi ljubazan pa prikaži grafički ta dva slučaja t.j. kad su voda i vazduh izmešani u crevu i kad nisu.

Citat:
Neverovatno mi je da ti u ovoj diskusiji učestvuješ veoma aktivno (još malo pa ćeš duplirati ukupan broj poruka na forumu samo porukama u ovoj temi) a da nisi doprineo ama biš ničim korsinim nego samo provociraš i troluješ. Doduše dosta ti je poruka obrisano pa ti se skor ne povećava baš kao što si izgleda planirao.


Korist koju sam ja dao to je objašnjenje principa rada vodene pumpe, a "korist" koju ti daješ je šteta koju nanosiš neispravnim tvrdnjama
koje hoćeš da prikriješ napadajući mene a ne rešenje koje sam ti pokazao.
[ zzzz @ 06.11.2019. 23:30 ] @
Oj Diskriminanta,ti gadno grijesis.Ne radi to tako kako si ti tvrdoglavo upro objasnjavati.(Ne ljuti se i bez polemike molim ,jer ja cu ignorisati.)
Predrag je dao gomilu YouTube-ova i drugih www stvari.Pa i opis svog eksperimenta.Za mene je posebno zanimljiva njegova izjava da se
vazdusni jastuci postepeno sabijaju,a onda pri kraju relaksiraju.To je u skladu sa trenutno vazecim zakonima fizike.
[ MajorFatal @ 07.11.2019. 00:43 ] @
Taman sam mislio da proverim koja budala mi je uvela spiralnu pumpu u raspravu, kad sam shvatio da sam to u stvari bio ja, već u drugoj poruci :)

Citat:
Predrag Supurovic: Ma najcrnj je što je to potpuno nebitno. I da se mešaju efekat bi bio isti. Al mora Diskriminanta da troluje.

Ne troluje on, on veruje u to što priča, on je "rešio problem" (koji problem kad pumpa radi?) koji ti nisi mogao (jer si pglu) i "saopštio rešenje" (kad? šta? .. ali ako je "saopštio rešenje" "problem" je izvesno postojao..), pri tom ne primećuje da poredi sa nemogućim modelom (voda i vazduh su lakši nego kad bi bila samo voda, a spiralna pumpa ne bi radila pod vodom i izbacivala samo vodu, kad bi okrenuo situaciju i skrenuo mu pažnju da su voda i vazduh ipak i dalje teži od vazduha smatrao bi da si pglu i da porediš blesave stvari).
Citat:

Mene čudi da nije komentarisao kako u onim primerima što sam mu okačio sa providnim crevom crevo u stvari nije providno nego je delimično providno. Njemu su takve stari bitne a ne suština :)
Delimično providno crevo je definitivno sumnjivo, ko zna šta može da bude skriveno tu.

Citat:
Diskriminanta: Posmatraj izlazno
crevo kada stoji vertikalno. U njemu se ne nalazi samo stub vode nego i vode i vazduha. Mešavina
tog stuba lakša je od same vode i zato hidrostatski pritisak, koji postoji u pumpi i koji je jednak i u
vodi i u vazduhu, podiže taj stub na veću visinu od one koja bi se ostvarila kada bi voda bila sama.


Odlično zapažanje, vazduh je lakši od vode i kroz vodu inače putuje na gore, zarobljen u crevu, putujući na gore može da podigne i manji stub vode ispred sebe.
[ Predrag Supurovic @ 07.11.2019. 03:24 ] @
Diskriminanta neću se više baviti odgovaranjem na tvoje trolovanje osim što ću reći: E jesam li rekao da ćeš da izokreneš i opet da troluješ :)
[ Predrag Supurovic @ 07.11.2019. 03:26 ] @
[quote]MajorFatal:
a spiralna pumpa ne bi radila pod vodom i izbacivala samo vodu
[quote]

U stvari bi radila u smislu da bi izbacivala vodu ali bez značajnog povećanja pritiska, što bi bilo više pretakanje nego pumpanje vode. Al da ne ulazimo u to opet će nešto da istroluje.
[ Diskriminanta @ 07.11.2019. 09:27 ] @
[quote]zzzz: Oj Diskriminanta,ti gadno grijesis.Ne radi to tako kako si ti tvrdoglavo upro objasnjavati.
(Ne ljuti se i bez polemike molim ,jer ja cu ignorisati.)

Ne ljutim se ja, a ti pokaži gde grešim. Zar sam ja negde negirao sabijanje vazdušnih jastuka i njihovu ekspanziju?

On je rekao da je najpovoljnije kad se u crevu nalazi 50% vode i 50% vazduha, a ja mu kažem da to nije ispravno već treba
da se porede zapremine jer u jednu određenu zapreminu mogu da se smeste vrlo različite količine vazduha.
On svoje neprecizne izjave koriguje krilaticom "to se podrazumeva"

Tražio sam da grafički prikaže slučajeve kad su vazduh i voda u crevu izmešani i kad nisu (jer je rekao da to nije bitno)

On to nije uradio jer ne zna. A kad nešto ne zna on umesto odgovora stalno ponavlja da trolujem.

Citat:
Oj Diskriminanta,ti gadno grijesis.Ne radi to tako kako si ti tvrdoglavo upro objasnjavati.


Pa nije polemika ako tražim da pokažeš gde sam pogrešio. Zar je to moj neumestan zahtev?

Ni ti ni on niste konkretno ukazali ni na jednu moju grešku u pogledu funkcionisana pumpe.

Budite konkretni a ne polemišite.
[ Predrag Supurovic @ 07.11.2019. 11:11 ] @
Citat:
Diskriminanta
On je rekao da je najpovoljnije kad se u crevu nalazi 50% vode i 50% vazduha, a ja mu kažem da to nije ispravno već treba
da se porede zapremine jer u jednu određenu zapreminu mogu da se smeste vrlo različite količine vazduha.
On svoje neprecizne izjave koriguje krilaticom "to se podrazumeva"


Odgovoriću ti samo da ne bi neko bio doveden u zabludu tvojim pokvarenim komentarisanjem.

A na što drugo treba da se odnosi odnos 50/50% nego na zapreminu? I to nisam rekao ja ja sam samo preneo da sam pročitao preporuku da to bude 50/50%.

Pazi, kad neko znao čemu priča onda se naravno neke stvari podrazumevaju, na primer to da se taj odnos vode i vaduha odnosi na zapreminu i to u prvom krugu spirale gde je pritisak još uvek jednak atmosferskom pritisku. To samo tebi mora da se objašanjava.

Naravno da će, kako mešavina (eto ti šlagvort za novi trol) ulazi više u spiralu i time se smanjuje zapremine prostora u kome se mešavina nalazi, doći do povećanja pritiska i zapremnina vazduha će da se smanjuje (zapremina vode se neće smanjivati jer je voda nestišljiva, eto ti još jedan šlagvort za trol). Zato i jeste potreban vazduh da može da se stisne i tako uskladišti energiju koju će da oslobodi na izlasku iz pume.
[ Bora_Radar @ 07.11.2019. 16:12 ] @
ZZZZ
Molim Vas da objasnite rad membranske pumpe koju ste skicirali,tako da shavtim rad delova kada klip ide na gore ili na dole,šta čini membrana i dr.delovi.
Takođe objasnite kako se može napraviti i od kojih delova ili materijala membranska pumpa.
Hvala
Bora Radar
[ MajorFatal @ 07.11.2019. 17:06 ] @
Evo:

[ Diskriminanta @ 08.11.2019. 11:41 ] @


Citat:
Predrag Supurovic

Naravno da će, kako mešavina ulazi više u spiralu i time se smanjuje zapremine prostora u kome se mešavina nalazi, doći do povećanja pritiska i zapremnina vazduha će da se (zapremina vode se neće smanjivati jer je voda nestišljiva, eto ti još jedan šlagvort za trol).


Da ponovim malo kraće i jasnije ovu tvoju netačnu izjavu: Pošto se smanjuje prostor doći će do povećanja pritiska

A istina je: Zbog porasta hidrostatskog pritiska smanjuje se prostor

Ovim si u konkretnom slučaju pokazao totalno neznanje

Pomešao si uzrok i posledicu

Mešavina ulazi u spiralu sve bliže osovini rotacije, a tu je hidrostatski pritisak veći nego u gornjem delu najveće petlje spirale.

Taj pritisak smanjuje prostore u kojima se nalazi vazduh

Dakle: Hidrostatski pritisak uzrokuje smanjenje prostora u kom se nalazi vazduh i nikako drukčije.


I na kraju šta reći? Svoje greške pokrivaš krilaticom: "To se podrazumeva" ili optužujući nekoga ko ispravlja tvoje greške
i krivo shvatanje problema da troluje.

Ova tvoja greška lepo ilustruje tvoj pristup rešavanju problema i tvoj nivo logičkog zaključivanja

Posle ove greške dijalog s tobom više nema smisla
[ Predrag Supurovic @ 08.11.2019. 14:18 ] @
Citat:
Diskriminanta: Da ponovim malo kraće i jasnije ovu tvoju netačnu izjavu: Pošto se smanjuje prostor doći će do povećanja pritiska

A istina je: Zbog porasta hidrostatskog pritiska smanjuje se prostorBrale, ja sam mislio da si ti više zlonameran nego što ne znaš.

Nisi primetio da sa svakim zavojem spirale, dužina tog zavoja postaje kraća, to jest SMANJUJE SE PROSTOR.


Naravno da se sa tobom dalje nema šta diskutovati. :)

[ MajorFatal @ 08.11.2019. 15:34 ] @
Pa teško da bi se moglo reći da se prostor smanjuje a da izjava bude tačna, takvo nešto se ne dešava ni u crnim rupama, prostor se samo malo reorganizuje, važi za obojicu :)
[ mjanjic @ 08.11.2019. 17:22 ] @
Predzadnja slika sa tekstom u sekciji gde je ta slika na sledećoj strani: https://lurkertech.com/water/pump/morgan/tripod/
[ zzzz @ 08.11.2019. 19:28 ] @
Citat:
Bora_Radar:
ZZZZ
Molim Vas da objasnite rad membranske pumpe koju ste skicirali,tako da shavtim rad delova kada klip ide na gore ili na dole,šta čini membrana i dr.delovi.
Takođe objasnite kako se može napraviti i od kojih delova ili materijala membranska pumpa.
Hvala
Bora Radar


Klip i membrana su vezani.
Kada klip ide gore donja komora usisava vodu,donji ventil je otvoren,a gornji zatvoren.Istovremeno se iz gornje komore voda istiskuje u tlačnu cijev.
Kada klip krene dole zatvori se donji ventil jer membrana pritiska vodu u donjoj komori.Gornji ventil se otvara i voda prelazi iz donje u gornju komoru.Ali pošto volumen gornje komore dva puta sporije raste od smanjivanja donje (Ulazi klip ),dio vode mora ići u tlačni vod.Zato je poželjno da površina membrane bude dva puta veća od klipa i da imamo istu dobavu za oba smjera kretanja klipa.
Kad bih imao katalog tvojih starudija u garaži,raznim šupama,tavanima i kojekuda okolo,mogao bih dati neki prijedlog.Pokušaću da pogledam svoje dragocjene zalihe koje još nisam bacio,a mogu ih iskoristiti za tu namjenu.

Evo jedne skice (razmotan prikaz namotaja) kako se u spiralnoj pumpi podiže pritisak na izlazu.Realno,za veći broj zavojaka poprilično velika visina H.Nema tu nikakve prevare.Namjerno sam izlaznu cijev napravio sa velikim prečnikom da nebi došlo do Diskriminanta efekta i da vazduh povremeno izađe sa nekoliko klo,klo,klo.

Poslije ću se javiti da dokažem kako je spiralna pumpa značajno neefikasnija od vijčane.Ako to neko ko bolje zna ne objasni prije mene.

[ MajorFatal @ 08.11.2019. 19:57 ] @
Citat:
mjanjic:
Predzadnja slika sa tekstom u sekciji gde je ta slika na sledećoj strani: https://lurkertech.com/water/pump/morgan/tripod/


Nemoj ti nama predzadnja slika, nego napiši svoje mišljenje ili tvrdnju, ako ništa skrinšotuj, 21 vek je (kažu), pogotovo što je slika na sledećoj strani, wtf?

Mr. zzzz isti točak, ista reka, izvedba sa membranskom pumpom će biti efikasnija nego spiralna, tj. podićiće više vode na višu kotu u istoj jedinici vremena?
[ Bora_Radar @ 09.11.2019. 16:20 ] @
Milija vatra Milija
Spiralna pupa zahvata vodu svakih 360, prvi zahvat teče kroz spiralno crevo bez otpora.Drugi zahvat vode teče potiskujući vazduh kada dostigne veći pritisak vazduh prođe kroz malo vode nazad u atmosferu,itd. Zato drugi zahvat vode kada stigne na kraj spiralnog creva gura malo sabijenog vazduha.
Da bi spiralna pupa bila efikasnija treba da ima više ulaza za vodu da praznih hodova bude što je manje.Što više zahvata-vode u spiralnom crevu povećavaju pritisak i težinom i bolje zaptivaju da sabijeni vazdu teže prolazi kroz vodene čepove nazad.
Više ulaza za zahvat vode na spiralnom crevu je složenije,treba obezbediti da voda zahvaćena prvim ulazom ne isteče kroz drugi.To omemogućava jednosmerni ventili ili slična naprava sa klapnom.
Nagađanje koliko ima vazduha u vodenom čepu,ne daje pravi odgovor.
[ MajorFatal @ 09.11.2019. 18:50 ] @
Po već neki put bih ti skrenuo pažnju da to što ti zoveš prazan hod - nije prazan hod, već ulazak vazduha u sistem :)
[ Bora_Radar @ 10.11.2019. 10:07 ] @
Milija vatra Milija
Molim Vas objasnite šta znači 1337LAB,da li možda vršite ispitivanje električnih uređaja. Imam za ispitivanje kazan za pečenje rakije na struju od prohroma
Hvala
Bora Radar
[ MajorFatal @ 10.11.2019. 10:41 ] @
Ne, nego znači da opravljam oluke, kao što lepo i piše pored, ali pošto to nije tema ovde ne bih nastavljao priču u tom pravcu i o kazanima.
Nema na čemu.
[ zzzz @ 10.11.2019. 13:29 ] @
Citat:
MajorFatal:
.. isti točak, ista reka, izvedba sa membranskom pumpom će biti efikasnija nego spiralna, tj. podićiće više vode na višu kotu u istoj jedinici vremena?


Najprije upoeedimo vijčanu i spiralnu.Vijčana za datu visinu h1 može podići G1 vode.Za dva puta veću visinu može podići dva puta manju težinu.Gh=konstanta.
Kod spiralne se dio vazduha komprimira i ta energija kompresije se baca van.Što je veće h to je takav gubitak veći.Korisno djelovanje naglo pada sa porastom visine dobave.Kada rad kompresije zraka dostigne raspoloživu energiju,protok je nula.

Dio energije se gubi zbog viskoznog trenja.Taj gubitak ovisi o dužini crijeva.Za visinu od naprimjer h=10m,dužina crijeva kod membranske pumpe je 10 m,a kod spiralne oko 60m.
Osim ovog gubitaka na izbor utiče cijena crijeva kao i kabast oblik.Stoga se vijčana pumpa za ovakve namjene ne proizvodi,a membranske,centrifugalne i klipne da.
[ MajorFatal @ 10.11.2019. 21:34 ] @
Citat:
zzzz
Kod spiralne se dio vazduha komprimira i ta energija kompresije se baca van.
Gde bre van?

Citat:

Što je veće h to je takav gubitak veći.
Koje h od 10 stvari/visina/visinskih razlika koje smo obeležili sa h?

Citat:

Korisno djelovanje naglo pada sa porastom visine dobave.
A kod vijačne konstantno pada?

Citat:

Kada rad kompresije zraka dostigne raspoloživu energiju,protok je nula.
Koji rad kompresije zraka, koju raspoloživu energiju, protok je nula i kod drugih kad dosegnu svoj limit?
Citat:

Za visinu od naprimjer h=10m,dužina crijeva kod membranske pumpe je 10 m,a kod spiralne oko 60m.
Jedino ako računaš i namotaje na točku?

Sve u svemu, na reci su tri identična točka promera 1 metar, ako neko uz pomoć tih točkova napravi najoptimalnije verzije vijačne, spiralne i membranske pumpe koja će najviše vode da izbaci na najveću visinu po jedinici vremena?
[ Bora_Radar @ 12.11.2019. 11:41 ] @
ZZZZ
Spiralna puma sa četiri zahvata-ulaza vode podizala bi više vode na preko tridesetak metara i bila bi efikasnija od membranske pumpe.
Rad Spiralne pumpe; Prvi zahvat vode tekao bi kroz spiralno crevo bez otpora, Druga voda sabija vazduh /između prve i druge/, Treća voda sabija vazduh /između druge i treće/ i zaptiva-pomaže drugoj da ne propusti sabijeni vazduh, Četvrta voda sabija vazduh /između treće i četvrte/ i zaptiva-pomaše trećoj vodi da ne propusti sabijeni vazduh. Naravno koliko je moguće a zavisi od jačine sabijenog vazduha.
Treba uračunati količinu i težinu vode i učinak u spiralom crevu.
[ MajorFatal @ 12.11.2019. 13:39 ] @
Citat:
Bora_Radar: ZZZZ
Spiralna puma sa četiri zahvata-ulaza vode podizala bi više vode na preko tridesetak metara i bila bi efikasnija od membranske pumpe.


Sa 8 zahvata podizala bi možda čak i na 45 metara, i višestruko bila efikasnija od membranske pumpe montirane na točku iste veličine.

Citat:

Treba uračunati količinu i težinu vode i učinak u spiralom crevu.


Nema potrebe, ako do ovih zaključaka o pumpi sa četri ulaza-zahvata niste došli računicom već intuitivno, logički jasno je da ste u pravu, kad je realizujemo i kad se pokaže efikasnija od membranske samo ćemo dati nekom ko zna da računa da računicom objasni njenu povećanu efikasnost.

Želeo bih posebno da naglasim da sam shvatio vašu ideju o spiralnoj pumpi sa 8 ulaza-zahvata, da ću ubuduće samo tako da ih pravim, da ću na svaku da stavim neku zlatnu pločicu na kojoj će pisati da je Bora Radar to predložio, i zamolio bih vas da više ne pišete kako bi spiralne pumpe trebalo praviti sa više ulaza, jer ste već nekoliko puta to rekli a evo sada je vaša ideja i zvanično prihvaćena.

Hvala vam.
[ Bora_Radar @ 13.11.2019. 11:42 ] @

Milija vatra Milija

Ostavio si zlatan zanat oluk-majstor, da budeš drveni advokat.
[ Diskriminanta @ 13.11.2019. 12:19 ] @
Citat:
MajorFatal:
Pa teško da bi se moglo reći da se prostor smanjuje a da izjava bude tačna, takvo nešto se ne dešava ni u crnim rupama, prostor se samo malo reorganizuje, važi za obojicu :)


Prostori u kojima se nalazi vazduh se zaista smanjuju ali treba reći i zašto. Zbog smanjenja prostora naravno da mora doći i do povećanja
pritiska u vazduhu. Taj pritisak deluje na zidove tog prostora i na vodu u njemu određenom silom.
Silu ne može stvoriti smanjenje prostora - to je čista glupost autora tog "bisera". Silu može stvoriti isključivo druga sila. Ta druga sila
smanjuje prostor i tako stvara silu koja joj se suprotstavlja. Dakle smanjenje prostora je manifestacija delovanja aktivne sile, a sila u
vazduhu je reakcija toj sili sa kojom je uvek u ravnoteži. Sila se može uravnotežiti isključivo drugom silom i nikako drukčije.

(Nadam se da znaš koja je ta druga sila t.j. aktivna sila)

Ovo sam morao da napišem da bih eliminisao netačnu i štetnu olako iskazanu tvrdnju.[ MajorFatal @ 13.11.2019. 17:20 ] @
Citat:
Bora_Radar: Milija vatra Milija
Ostavio si zlatan zanat oluk-majstor, da budeš drveni advokat.


Nemam pojma o čemu pričaš, ali je l možeš da prestaneš, deluje da nema veze sa temom?

Citat:
Diskriminanta: Prostori u kojima se nalazi vazduh se zaista smanjuju ali treba reći i zašto. Zbog smanjenja prostora naravno da mora doći i do povećanja
pritiska u vazduhu. Taj pritisak deluje na zidove tog prostora i na vodu u njemu određenom silom.
Silu ne može stvoriti smanjenje prostora - to je čista glupost autora tog "bisera". Silu može stvoriti isključivo druga sila. Ta druga sila
smanjuje prostor i tako stvara silu koja joj se suprotstavlja. Dakle smanjenje prostora je manifestacija delovanja aktivne sile, a sila u
vazduhu je reakcija toj sili sa kojom je uvek u ravnoteži. Sila se može uravnotežiti isključivo drugom silom i nikako drukčije.

(Nadam se da znaš koja je ta druga sila t.j. aktivna sila)

Ovo sam morao da napišem da bih eliminisao netačnu i štetnu olako iskazanu tvrdnju.


Zapravo se zapremina koju zauzima vazduh smanjuje, prostor, vreme, spiralno crevo i točak ostaju gde jesu i ništa od toga se ne smanjuje, ali svejedno želeo bih da te pohvalim da si mnogo bolje od Predraga objasnio šta se dešava u spiralnom crevu, neka sila bude sa tobom.

...

Ako kojim slučajem i uspem da dopremim 0,6 kubika vode po sekundi na kotu 160 metara, za šta je verovatnoća očigledno sve manja :) šta dalje? Ne bih trebalo da pustim da slobodno pada, već da napravim vodeni stub visine 160 m, (u nekoj cevi pretpostavka) na čijem će dnu biti turbina?
[ Diskriminanta @ 13.11.2019. 19:56 ] @

Citat:
MajorFatal: Zapravo se zapremina koju zauzima vazduh smanjuje, prostor, vreme, spiralno crevo i točak ostaju gde jesu i ništa od toga se ne smanjuje, ali svejedno želeo bih da te pohvalim da si mnogo bolje od Predraga objasnio šta se dešava u spiralnom crevu, neka sila bude sa tobom.


Slažem se. Zapremina je mera prostora. Ona označava količinu prostora. Pa onda sledi: Promena zapremine je promena količine prostora.
Jako je važno da se precizno izražavamo jer može doći do nesporazuma koji blokira daljnji ispravan rezon.
Krilatica "Podrazumeva se..." je vrlo problematična i treba je maksimalno izbegavati.

[ MajorFatal @ 13.11.2019. 20:59 ] @
Tako je, kao što je litar mera za količinu tečnosti,
pa onda sledi promena litra je promena količine tečnosti, kao kad litar zameniš za sedminu galona, ili 21 drama, trebalo bi se precizno izražavati jer je par aviona palo kad su mislili da ih tankuju litrima, a bilo je galonima, ili beše obrnuto.
[ Diskriminanta @ 14.11.2019. 08:40 ] @
Citat:
MajorFatal:  ..... ili beše obrnuto.

... izgleda da je kod tebe uvek tako.
[ MajorFatal @ 14.11.2019. 14:01 ] @
Hvala ti.
[ Diskriminanta @ 14.11.2019. 22:01 ] @
Bogu hvala!
[ MajorFatal @ 14.11.2019. 22:57 ] @
Jecte :)
[ MajorFatal @ 18.11.2019. 01:24 ] @
Dok opet nešto ne napišem, nacrtam ili izračunam nek bude bar šarenih slika...

https://www.youtube.com/watch?v=PF930FjCTx0

Prvo je "najveći" vodeni točak na svetu, pumpa 1000 litara vode po minuti (bednih 16 litara u sekundi) sa dubine od 500 metara iz obližnjeg rudnika 180 metara dalje...Drugo su sirijske originalne Norije 17 još preostalo...Na linku su neka objašnjenja kako točak sa prvog snimka radi..

Ček malo, 500 metara je više od 160 metara pa mi ne treba 0,6 kubika vode nego oko 0,2 kubika vode sa te visine, koliko je to litara?