Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Obrt u sudskom sporu između Microsofta i Eolasa

[es] :: Advocacy :: Obrt u sudskom sporu između Microsofta i Eolasa

[ Pregleda: 1320 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Nabukodonosor
Marjan Bažalac
Kraljevo

Član broj: 17066
Poruke: 6463
*.yu1.net.

Jabber: nabukodonosor@elite.....
ICQ: 235843000
Sajt: https://www.toolsify.com


+565 Profil

icon Obrt u sudskom sporu između Microsofta i Eolasa04.03.2005. u 16:16 - pre 233 meseci
Apelaciono veće saveznog suda u Čikagu uvažilo je žalbu Microsofta na presudu donetu u avgustu prošle godine, po kojoj ta kompanija treba da plati na ime odštete 521 milion dolara, i naložilo obnovu suđenja.

Odluka apelacionog veća je na prvi pogled kontroverzna, budući da su obe strane proglasile pobedu u sporu. Veće je naime, naložilo da niži sud održi ponovnu raspravu o valjanosti spornog patenta, ali je i potvrdilo stav iz presude saveznog suda po kome je Microsoft prekršio patentna prava. Osim toga, apelaciono veće je potvrdilo i iznos novčane odštete koju Microsoft treba da isplati tužiteljima, čikaškoj kompaniji Eolas Technologies i Univerzitetu države Kalifornija. Radi se o sumi od 521 milion dolara, što je najveći dodeljeni iznos za odštetu u istoriji tehnološke industrije.

Univerzitet i Eolas su još 1999. godine podneli tužbu u kojoj se navodi da je Microsoft u Internet Exploreru iskoristio softverska rešenja koja je patentirao Eolas. Ta rešenja omogućavaju da druge, tzv. mini-aplikacije, rade sa Internet Explorerom. Sud je u avgustu 2003. godine doneo odluku na osnovu koje Microsoft mora da plati 1,47 dolara za svaku kopiju Windowsa, prodatu u periodu izmedu 1997. i 2001. godine, čiji je sastavni deo Internet Explorer. Ukupna suma koju je sud na ime odštete dodelio tužiteljima iznosi 520,6 miliona dolara.

Ta odluka je, osim iz Microsofta, izazavala proteste i drugih IT stručnjaka, koji smatraju da se radi o tehnologiji koja je bila u upotrebi pre nego što je patentirana. Jedan od njih je na primer, Tim Berners-Li, direktor Konzorcijuma World Wide Web (W3C), koji je pozvao podsekretara za intelektualnu svojinu iz američkog Sekretarijata za trgovinu da poništi sporni patent. Vredi napomenuti da je američki Zavod za patente i zaštićena imena (U.S. Patent and Trademark Office, USPTO) 2003. godine pristao da ponovo prouči patent.

Microsoft je nakon odluke žalbenog veća objavio saopštenje u kome se navodi da presuda predstavlja "pobedu ne samo za kompaniju, već za korisnike Interneta uopšte". Predstavnici Univerziteta Kalifornije, naravno, vide stvari sasvim drugačije. U njihovom saopštenju se navodi da je "sudsko veće uvažilo ključne argumente iz tužbe, pre svega po pitanju nanete štete i kršenja patentnih prava".

Univerzitet države Kalifornija je sporni pronalazak patentirao u novenbru 1998. godine. Njegov autor je Majkl Dojl koji je u to vreme bio istraživač Univerziteta. Po odlasku sa Univerziteta, Dojl je osnovao kompaniju Eolas, a trenutno je njen predsednik i glavni izvršni rukovodilac. Patentirana tehnologija se opisuje kao sistem koji "omogućava korisniku čitača da pristupi i izvrši ugrađeni programski objekt". Eksluzivno pravo na korišćenje i licenciranje patenta ima kompanija Eolas.

Izvor: Mikro
Have you ever had a dream that you were so sure was real? What if you were unable to wake from
that dream? How would you know the difference between the dream world...and the real world?

www.toolsify.com
 
Odgovor na temu

[es] :: Advocacy :: Obrt u sudskom sporu između Microsofta i Eolasa

[ Pregleda: 1320 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.